Ondrej Šilt z zmago v novo sezono

Odprto prvenstvo Slovenije na Bledu, sicer že 22. memorial Vladimirja Omejca, ki je že po tradiciji začelo novi ciklus osrednjega evropskega tekmovanja Pandanet Go European Cup, je znova minilo v znamenju več znanih imen evropskega goja, zanimivih bojev in nekaterih presenetljivih zasukov; kljub temu pa končni vrstni red ni prinesel večjih presenečenj, saj so si prva tri mesta na turnirju razdelili favoriti. Najvišje uvrščena v skupnem seštevku minule sezone evropskega pokala sta bila najboljša tudi na začetku nove: Ondrej Šilt 6d (Češka) je med 41 udeleženci ostal nepremagan prav do konca vseh šestih krogov tekmovanja, Pal Balogh 6d (Madžarska) pa je bil z enim porazom drugi. Tretjeuvrščeni Vladimir Danek 5d (Češka) je odnesel štiri zmage, s tremi zmagami pa mu je na četrtem mestu sledil najboljši slovenski igralec, Leon Matoh 5d. Točke Pandanet pokala so si priborili še Martin Kužela (Češka), Gregor Butala, Damir Galić (oba Slovenija) in Peter Marko (Madžarska).

Omeniti velja vsaj še to, da je Luka Dobrota Čamernik, najmlajši slovenski mojster, več kot potrdil svoj jeseni pridobljeni shodan naziv, saj se je s petimi zmagami uvrstil na 10. mesto, medtem ko je Klara Zaloudkova 2d (Češka) povsem pričakovano postala najboljša igralka turnirja. Čestitati je treba tudi številnim mlajšim igralcem in začetnikom, ki so se predstavili v zelo dobri luči. V celoti gledano je torej turnir tudi tokrat izvrstno uspel, kljub nekaterim odpovedim v zadnjem trenutku, ki so bile posledica oteženih razmer v mednarodnem prometu.