Omejčev memorial: Li in Hwang skupaj na vrhu

Letošnji 21. memorial Vladimirja Omejca, ki je kot Odprto prvenstvo Slovenije odprl novo sezono prestižnega tekmovanja Pandanet Go European Cup, je bil izredno napet prav do samega konca: po šestih krogih tega turnirja, ki je bil kot ponavadi pripravljen v hotelu Astoria na Bledu, sta si po celi vrsti preobratov in tri dni trajajočih trdih bojih prvo mesto razdelila In-seong Hwang 7d (Koreja) in v Avstriji živeča Kitajka Ting Li 6d; tretje mesto je osvojil Pal Balogh 6d (Madžarska), sledili pa so mu njegov rojak Csaba Mero 6d ter predstavnika Češke Vladimir Danek 5d in Ondrej Šilt 6d, sicer zmagovalec lanskega ciklusa PGEC, ki se je pred dobrim tednom sklenil s turnirjem v Parizu. Točke za PGEC so sicer osvojili tudi štirje slovenski igralci.

Skupno se je tega tradicionalnega mednarodnega tekmovanja udeležilo 53 igralcev iz osmih držav; od tega jih je bilo več kot 20 nosilcev mojstrskega naslova, med njimi pa je bila tudi vrsta nekdanjih študentov za profesionalne igralce. Nič manj zanimiva in ostra pa ni bila borba za končne nagrade po posameznih kategorijah: na koncu je najboljši 3d postal Andrej Kralj (Slovenija), med igralci s kategorijo 2d se je najbolje odrezal Damir Galić (prav tako Slovenija), v razredu igralcev z močjo 1d in 1k je slavil Peter Marko 1d (Madžarska), med igralci s kategorijo 2k ali nižjo pa je slavil Vigor Grego iz Hrvaške. Omeniti velja tudi izvrsten nastop izkušenega veterana Boruta Zaplotnika 1k (Slovenija), ki si je s petimi zmagami prislužil posebno nagrado.