Matoh ponovno na prestolu

Leto je minilo in ponovno je napočil tisti čas, ko so se v Fiesi zbrali najboljši goisti v državi (vsaj večina med njimi). Zaradi težav s prisotnostjo nekaterih igralcev je letošnje državno prvenstvo obsegalo zgolj 5 kol, kar pa nikakor ni namen, da postane praksa tudi v prihodnjih letih. Prvo kolo je ponudilo mariborski derbi, med Mastinškom in Janžo, ki ga je dobil slednji. Med ostalimi pari presenečenj ni bilo, saj so vsaj na papirju močnejši nasprotniki, bili parjeni s šibkejšimi in upravičili vlogo favorita. Prvemu kolu je že takoj sledil družaben večer z nekaj kratkimi analizami partij in obsežnejšim pregledom družbene in goistične kronike. V drugem krogu sta se pomerila aktualni državni prvak Butala in naslova lačni Šuc. Po ugodni otvoritvi se je Butala znašel v pozicijski prednosti, vendar je Šuc v pozni srednji igri znal izkoristiti šibko grupo nasprotnika v svoj prid in na koncu slavil. Neporažena po drugem krogu sta bila še Matoh in Kralj. Tretji krog je postregel z več derbiji. Na prvi deski se odvijal ljubljanski med Šucom in Kraljem, Šuc je ponovno zaostal v otvoritvi, vendar je v zaključku igre Kralj pregloboko skočil v nasprotnikov teritorij, kar je Šucu omogočilo napad na eno od njegovih skupin in na račun ko-ja je zaostanek obrnil v veliko prednost, Kralj je predal. Mogoče še pomembnejši derbi se je odvijal na drugi dili, kjer sta se pomerila zmagovalca zadnjih 10 od 11 državnih prvenstev – Butala in Matoh. Po težki in dolgotrajni borbi je zasluženo slavil Butala, ki je tako še obdržal možnosti za naslov prvaka, za malenkost pa so se zmanjšale Matohu. V 4. kolu je še neporaženi Šuc prekrižal moči z vzpenjajočo zvezdo ljubljanskega in slovenskega goja – Klančišarjem. Tokrat je bila sreča na strani izkušenejšega Šuca, ki je po zaostanku na začetku igre izvedel nekaj drznih potez in prisilil nasprotnika v več manjših napak, s čimer si je prizidal dovolj teritorija za miren zaključek partije. Na drugi deski je izgledalo, kot da ima Matoh vse niti v svojih rokah, Kralj je že držal 2 kamna v roki v znak predaje, vendar si je v zadnjem trenutku premislil, se odločil nasprotnika še malo prisiliti k ramišljanju, kar se mu je na koncu skoraj obrestovalo, saj je izgubil samo za 1 točko. Na tretji deski je bil Butala močnejši od Goreneca. Svojo prvo zmago je zabeležil Mastinšek z zmago nad Goljo, ki je tako ostal še edini igralec brez zmage. Za naslov državnega prvaka je bilo ponovno odločilno peto kolo. Na prvi deski sta se srečala Matoh in Šuc. Kot že 10x prej je slavil Matoh. Uspel si je zagotoviti vse 4 kote in s tem dovolj pik, da je Šuc potreboval ogromen sredinski moyo, ki pa mu ga ni uspelo obdržati nedotaknjenega in Matoh je slavil svojo 4. zmago na tekmovanju. Brez večjih težav so zmagali še Butala proti Klančišarju, Janža proti Gorencu, Kralj proti Mastinšku, svojo prvo zmago pa si je zagotovil Golja proti Zaplotniku. Kot se je kasneje izkazalo je bila ravno ta zmaga najbolj odločilna za kasnejši razplet državnega prvenstva, saj so imeli Matoh, Šuc in Butala isto število točk, vendar je imel Butala 1 točko manjši SOS, Šuc in Matoh pa sta bila poravnana na 14 in odločil je medsebojni dvoboj. Tako so prva tri mesta še tretje leto zapored razdeljena med iste tri igralce, samo po drugačnem vrstnem redu.

Vzporedno z državnim prvenstvom je potekal tudi tradicionalni turnir Tenuki, ki je bil tokrat ponovno mednarodno obarvan, zahvaljujoč našima stalnima gostoma Davideju in Anni. Na turnirju so tokrat zmagale izkušnje nad mladostjo. Z enim porazom in najboljšim SOSom je zmagal Milavec, sledila sta Pintar in Marconi. Na veliko veselje vseh slovenskih goistov se je turnirja udeležila tudi trojica mladih perspektivnih igralcev, brata Žumer in Svetina ml. Iskrene čestitke vsem za dobre in poštene borbe.

No Comments: