S tradicionalnim velikim finalnim turnirjem v Parizu, ki se ga je udeležilo kar 347 tekmovalcev, se je za sezono 2008/2009 sklenilo osrednje evropsko tekmovanje v goju Pandanet European Go Cup, v katerega je bilo tokrat vključenih kar 21 turnirjev – od Madrida ali Dublina pa vse do Göteborga ali Istanbula. V to prestižno serijo evropskih turnirjev je bil kot vedno vključen tudi slovenski, to je Memorial Vladimirja Omejca, ki ga Go zveza Slovenije vsako pomlad organizira na Bledu.

V skupni razvrstitvi letošnjega PGEC ciklusa je na koncu slavil Ondrej Šilt 6d iz Češke, ki je zbral kar 81 točk, kar mu je zadoščalo za udoben naskok pred zasledovalci. Na drugem in tretjem mestu sta mu sledila dva madžarska predstavnika, Pal Balogh 6d (44 točk) in Csaba Mero 6d (40 točk), za njima pa sta se uvrstila Zou Jin 6d (Nemčija) in v Franciji živeči kitajski profesionalec Fan Hui 7d.

Opazno vlogo so imeli v tej sezoni tudi slovenski igralci, saj je Gregor Butala 5d na koncu osvojil odlično šesto mesto v skupni razvrstitvi (z 28 točkami), predvsem po zaslugi zmag na turnirjih za Veliko nagrado Madžarske in v Cormonsu, 41. mesto v skupni razvrstitvi si je s sedmimi točkami razdelil Andrej Flajs 4d, 75. mesto si s še nekaj drugimi igralci delita Damir Galić 2d in pa Leon Matoh 5d, ki sta osvojila 4 točke, 92. mesto si s tremi točkami deli Andrej Kralj 3d, na 106. mesto v skupni razvrstitvi pa se je z dvema točkama iz Cormonsa uvrstil Jure Jerkovič 1k. V tem pogledu je bil to za naše predstavnike nedvomno najbolj uspešen evropski pokal v zadnjih letih.

No Comments: