27. memorial Vladimirja Omejca se je tradicionalno odvil v prelepi atmosferi Bleda. Tokrat nas je razvajalo tudi vreme, pomlad je prav tako kot obiskovalke Bleda cvetela v vsej svoji veličini.

Po dolgem času nas je s svojo prisotnostjo pozitivno presenetil tudi igralec s profesionalnim nazivom Lisy 1p, družbo v konkurenci za zmagovalca turnirja sta mu delala Fu 6d, ki je za to priložnost priletel naravnost iz Kitajske (preko Štokholma) in Boviz D. 5d, že zmagovalec tega turnirja. Pravo poživitev pa je pomenila prisotnost družine Medak, kjer so poleg očeta Damirja igrali še otroci Mirta, Robert in najmlajši Stjepan.

Zunaj se je petkovo popoldansko sonce še upiralo na zahodno stran, ko se je začelo 1. kolo. Omenjeni favoriti niso dovolili presenečenja in so suvereno obvladali svoje nasprotnike Marka, Butalo in Rupla. V drugem kolu je že prišlo do srečanja 2 favoritov, kjer je Lisy nadigral Boviza in mu s tem močno otežil pohod na ubranitev turnirja. Fu je nadaljeval z dobrimi predstavami, preko njega tokrat ni mogel domači matador Janža. Odlično formo je prikaza bivši evropski prvak Mutabžija, ki je po zmagi v uvodnem kolu dodal še eno, tokrat nad Kraljem. V 3. kolu je Fu premagal glede na rang prvega favorita turnirja Lisyja. Boviz se je pobral po porazu v prejšnjem kolu in nadvladal rojaka Marka. Stopnjevanje odlične forme pa je pokazal Mutabzija, ki je presenetil še Butalo, dobro partijo pa je odigral tudi Janža, ki je premagal Kralja in s tem nakazal, da bo najvišje uvrščeni Slovenec.

V 4. kolu ni bilo presenečenj, na papirju močnejši igralci so nadvladali svoje nasprotnike. Do preobrata pa je prišlo v 5. kolu, ko je do tedaj vodilni Fu izgubil za 2,5 pike proti Bovizu. Dominiku je uspelo narediti seki v kotu, ki naj bi bil Fujev. Tako je prišlo do kroga treh igralcev s 4 zmagami in enim porazom, kar je pomenilo, da bo o zmagovalcu turnirja odločal SOS se pravi, igra nasprotnikov in sreča pri dodeljevanju le teh. Domači navijači smo bili nekoliko razočarani nad porazom Janže proti Markotu, potem ko je Janez v začetni srednji igri osvojil ogromno prostora in moči, ko je nasprotnik začel prezgodnji ko, žal ga je v končnici “spustil”.

V zadnjem, 6. kolu so se Lisy, Fu in Boviz ponovno izakazali premočni za nasprotnike, v tem vrstnem redu so premegali Butalo. Markota in Kralja, kar je po vseh končanih dvobojih pomenilo, da je zmagovalec turnirja postal Boviz 5d, ki je imel 1/2 pike boljši SOS od Fuja in 1,5 pike od Lisyja.

Nedvomno zelo tesen in zanimiv razplet turnirja. Boviz torje nadaljuje blejsko prevlado, za kar mu iskreno čestitamo in se veselimo bojev prihodnje leto. Najboljši Slovenec je bil s 3 zmagami na 5. mestu Janža, ki je skozi ves turnir kazal zelo konstantno igro.

Glede na uspeh letošnjega turnirja se za nadaljevanje uspešne tradicije ni za bati, zato vsi že komaj čakamo leto 2017.

No Comments: