8.julij

V Mostecu znova živahno

Tradicionalni Poletni turnir v Ljubljani (tokrat že sedmi zapored) se je na prvo julijsko soboto v Mostecu vsaj na prvi pogled razpletel brez večjih presenečenj. V nekoliko šibkejši konkurenci kot prejšnja leta je namreč slavil Gregor Butala 4d, ki je imel med vsemi udeleženci tudi najvišjo kategorijo, toda njegova zmaga vendarle ni bila povsem gladka: zaradi poraza v zadnjem krogu je prvo mesto osvojil zgolj po zaslugi malce boljših SOS točk od drugouvrščenega - to je bil Andrej Kralj 3d, ki je turnir ravno tako končal s štirimi zmagami in enim porazom. Tretji je bil gost iz Trsta Torsten Bringmann 1d, ki je spomladi tako uspešno nastopil na blejskem memorialu Lada Omejca, s četrtim mestom pa je odmeven rezultat dosegel debitant Tadej Humar 8k, ki je že s svojim prvim tekmovalnim nastopom napovedal, da bo treba biti nanj pozoren tudi v prihodnje. Na petem mestu se je znašel Marjan Drobež 2d, ki mu tako ni uspelo, da bi ta turnir osvojil še tretjič zapored.

Kljub odpovedi nekaterih vidnejših igralcev je bil torej tudi letošnji Poletni turnir napet vse do konca, predvsem pa je minil v znamenju razburljivih in izenačenih bojev, izvrstnega vremena ter prijetnega razpoloženja. Kot zanimivost, med gledalci je bil tudi (nekoliko starejšim goistom dobro znani) Andrej Flajs 4d, ki je omenil, da po skoraj dvajsetletnem premoru razmišlja o možnosti vrnitve k aktivnemu igranju goja.

2.junij

Naslov svetovnega prvaka na Kitajsko

Fotografija: Y. Kayama / WAGC

Na 28. svetovnem amaterskem prvenstvu v goju, ki je bilo med 28. in 31. majem 2007 v Tokiu na Japonskem, je zmagal predstavnik Kitajske, 13-letni Ziteng Shan 8d, ki je bil po osmih kolih edini neporažen. Sledila sta mu Dong-Ha Woo 7d (Koreja) in Hironobu Mori 7d (Japonska) s točko manj, slovenski predstavnik, Gregor Butala 4d, pa je s štirimi zmagami in prav toliko porazi osvojil 41. mesto. S tem je sicer za eno mesto izboljšal svojo lansko uvrstitev, vendar z dosežkom ni bil preveč zadovoljen. »Rezultat je na prvi pogled resda soliden, toda glede na moč nasprotnikov in splošno konkurenco moram svoj nastop označiti kot delen neuspeh, tudi zaradi tega, ker je bil moj cilj na prvenstvu pet zmag,« je povedal po vrnitvi v domovino. Podrobnosti o prvenstvu so dostopne na uradni strani WAGC.

29.maj

Go delavnica v Kranju

Predstavitvena delavnica goja v Mladinskem kulturnem centru Kranj, ki jo je v začetku maja pripravilo Go društvo Kranj, je s to igro okužila vsaj nekaj someščanov. Obiskovalci so se lahko naučili osnovnih pravil igre, se preizkusili v atari-goju ter izvedeli še številne zanimivosti, ki so to starodavno igro uvrstile tudi na njihov seznam lepih umetnosti. Zaradi velikega zanimanja so delavnico uspešno ponovili v sredo, 23. maja, zdaj pa v klubu razmišljajo o uvedbi novega termina klubskih srečanj, ki bi bil namenjen zgolj začetnikom in novim igralcem. Več o delavnici (in vsa nadaljnja obvestila) lahko preberete na forumu.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334