17.december

Butala osvojil Gasparijev memorial

Tradicionalnega Odprtega prvenstva Ljubljane - memoriala Petra Gasparija, ki je bilo 16. decembra 2006 v ljubljanskem baru Žolna, se je udeležilo 18 tekmovalcev iz treh klubov in dveh držav. Med njimi se je najbolje odrezal Gregor Butala 4d (GD Ljubljana), ki je v petih krogih nanizal prav toliko zmag. Sledila sta mu Timotej Šuc 2d, ki je s točko manj zasedel drugo mesto, in Andrej Kralj 3d (oba GD Ljubljana), ki so mu za najnižjo zmagovalno stopničko zadostovale tri zmage. Najboljši kyu igralec je bil Jure Jerkovič 1k (GK Kranj), ki se je prebil do petega mesta, najboljša ženska igralka pa je bila Ilona Rac 10k (GD Ljubljana), ki je tekmovanje končala na osmem mestu s kar štirimi zmagami.

Turnir je bil tokrat že 15. po vrsti, igralo pa se je po ustaljenem kombiniranem sistemu; tekmovalci so bili na začetku razdeljeni v tri MacMahon skupine glede na kategorijo (mojstri ter močni in šibki kyu igralci), prednost pa je bila glede na razliko v kategorijah zmanjšana za dva kamna.

20.november

Novi slovenski prvak je Gregor Butala

Na enem od najbolj zanimivih in napetih državnih prvenstev zadnjih let, ki je potekalo med 17. in 19. novembrom 2006 v hotelu Barbara v Fiesi, je na koncu zmagal Gregor Butala 4d (GD Ljubljana) in tako prvič osvojil naslov prvaka Slovenije. Osrednje slovensko tekmovanje so letos zaznamovali izenačeni boji in številni presenetljivi izidi: tako je branilec naslova in devetkratni slovenski prvak Leon Matoh 5d (GD Novo mesto) po porazih v uvodnih dveh krogih praktično že izpadel iz boja za vrh, za marsikoga enako nepričakovana pa je bila razvrstitev na turnirski lestvici po koncu drugega tekmovalnega dne, kajti po štirih krogih je bil v vodstvu - kot edini še neporaženi udeleženec - Timotej Šuc 2d (GD Ljubljana). Toda po tistem, ko je šuc izgubil zadnji dve igri, je postalo jasno, da o končnem razpletu odloča sklepni dvoboj, v katerem sta se merila Milan Zakotnik 5d (GK Kranj) in Gregor Butala. V skoraj štiri ure trajajoči borbi, polni preobratov, je bil slednji na koncu uspešnejši za dve točki.

22.oktober

Na ekipnem DP slavila Ljubljana

Zmagovalka 15. ekipnega državnega prvenstva Slovenije, ki je bilo 21. oktobra 2006, je prva ekipa GD Ljubljana (v sestavi Šiška, Butala, Ekart), ki v treh kolih ni izgubila niti ene igre. Sodelovalo je sicer šest moštev - tri iz Ljubljane, dve iz Kranja in eno iz Maribora, vsako s po tremi člani; GD Novo mesto se prvenstva tokrat ni udeležilo.

Tekmovanje je potekalo po švicarskem sistemu, zaradi žreba pa je naneslo, da se zmagovalna ekipa med turnirjem ni srečala z drugouvrščeno - to je bila prva ekipa GK Kranj (Zakotnik, Pogačnik, Pintar), ki si je možnosti za končno zmago bržkone zapravila že v prvem krogu, ko je z rezultatom 1:2 izgubila proti drugi ljubljanski ekipi (Kralj, Drobež, Šuc). V tem dvoboju je odločila prva deska, na kateri je Andrej Kralj 3d le za točko ugnal vodjo kranjskega moštva Milana Zakotnika 5d. Prvi zasedbi GK Kranj, v kateri je neporažen blestel Aleš Pogačnik 3d, ni pomagalo niti zanesljivo nadaljevanje turnirja. Druga ekipa GD Ljubljana je v naslednjem krogu ugnala še reprezentanco Maribora (Mastinšek, Rojs, Janža), ki je na koncu osvojila četrto mesto, klonili pa so šele v zadnjem krogu proti klubskim kolegom, kar jim je zadostovalo za tretje mesto.

Na repu sta se zvrstili druga ekipa GK Kranj (Furlan, Nonne, Jerkovič) in tretja ljubljanska ekipa (Zamuda, Pergar, Rant), ki kljub na papirju slabšim zasedbam nikakor nista bili lahek plen za preostala moštva, čeprav končna lestvica morda daje drugačen vtis. Veteran Drago Pergar 3k je na primer le za tri točke izgubil uvodni dvoboj proti Bojanu Rojsu 4d, v sklepni partiji proti Igorju Nonneju 1k pa je bil njegov prostor od nasprotnikovega manjši le za točko.