24.april

Blejski turnir Ondreju Šiltu

Na tradicionalnem Odprtem prvenstvu Slovenije, 19. Memorialu Lada Omejca, ki je bil med 20. in 22. aprilom v hotelu Astoria na Bledu, je med 49 tekmovalci iz sedmih držav zmagal Ondrej Šilt 6d (Češka), ki je bil po šestih kolih turnirja brez poraza. Drugo mesto je s točko manj osvojil Pal Balogh 6d (Madžarska), s štirimi zmagami pa jima je sledil Radek Nechanicky 6d (Češka). Najboljši slovenski predstavnik je bil Leon Matoh 5d, ki je s tremi zmagami osvojil četrto mesto, najboljša igralka na turnirju pa je bila Rita Pocsai 4d (Madžarska), ki je končala kot šesta.

Sicer pa je bila na tekmovanju, ki je letos štelo za evropski pokal, konkurenca ponovno izredno močna: turnirja se je udeležilo kar dvajset igralcev z mojstrskim naslovom, od tega jih je bilo kar deset s kategorijo 4-dan ali višjo. In če je v tem pogledu vrstni red na samem vrhu vendarle bolj ali manj pričakovan, pa brez presenečenj tudi tokrat ni šlo: za največje je tokrat poskrbel Torsten Bringmann 1k (Italija/Nemčija), ki je nanizal kar šest zmag, tudi proti nekaterim precej močnejšim nasprotnikom, in se prebil do 12. mesta v končni razvrstitvi, kar mu bo verjetno prineslo tudi mojstrski naslov.

15.april

Del dohodnine tudi Go zvezi Slovenije

V letošnji dohodninski napovedi je mogoče določiti, kam naj gre del dohodnine, ki jo dohodninski zavezanci plačajo državi. Natančneje, gre za 0,5 % celotne dohodnine, ki se lahko namesto nazaj v državni proračun (kjer na njegovo delitev zavezanci nimajo vpliva) konkretno nameni različnim nepridobitnim organizacijam in društvom, ki delujejo v javnem interesu. S tem davkoplačevalci neposredno sodelujejo pri razdelitvi proračunskih sredstev za splošno koristne namene.

Med takšne organizacije spadajo na primer razna kulturna in umetniška društva, cerkvene skupnosti, Karitas, Rdeči križ, Unicef, pa tudi Go zveza Slovenije, ki kljub svojemu vsestransko pomembnemu delovanju od države v zadnjih nekaj letih na razpisih ne dobi niti ficka! Prav zaradi ravnodušnosti države je to v tem trenutku edini možni način financiranja goja iz javnih sredstev, ki za nameček nikogar prav nič ne stane. Vsi igralci in simpatizerji goja so zato toplo vabljeni, da na ta način pomagajo slovenskemu goju.

Namenitev dela dohodnine za donacije bo prvič uporabljena prihodnje leto, toda zavezanci lahko svojo izbiro navedejo že v letošnji napovedi, in sicer v zadnji rubriki obrazca (na zadnji strani). Tja se vpišejo organizacije (lahko jih je namreč tudi več), ki naj prejmejo del dohodnine, njihove davčne številke in višina donacije.

Primer: Go zveza Slovenije, davčna številka: 52192334, višina donacije: 0,5%

Pomembno: tisti, ki dohodninsko napoved oddajajo po elektronski poti, v tem trenutku še ne morejo izbrati Go zveze Slovenije kot prejemnika donacije. Seznam ustanov, ki so upravičene do dela dohodnine, je namreč še pomanjkljiv in ga bo Davčna uprava RS dopolnjevala vse do septembra. To seveda ne pomeni, da Go zveze Slovenije ni med njimi, pomeni pa, da bo mogoče Go zvezo Slovenije v elektronski napovedi dohodnine (vsaj po podatkih, ki nam jih je posredovala DURS) izbrati šele okrog 15. aprila. Grrrrr.

17.december

Butala osvojil Gasparijev memorial

Tradicionalnega Odprtega prvenstva Ljubljane - memoriala Petra Gasparija, ki je bilo 16. decembra 2006 v ljubljanskem baru Žolna, se je udeležilo 18 tekmovalcev iz treh klubov in dveh držav. Med njimi se je najbolje odrezal Gregor Butala 4d (GD Ljubljana), ki je v petih krogih nanizal prav toliko zmag. Sledila sta mu Timotej Šuc 2d, ki je s točko manj zasedel drugo mesto, in Andrej Kralj 3d (oba GD Ljubljana), ki so mu za najnižjo zmagovalno stopničko zadostovale tri zmage. Najboljši kyu igralec je bil Jure Jerkovič 1k (GK Kranj), ki se je prebil do petega mesta, najboljša ženska igralka pa je bila Ilona Rac 10k (GD Ljubljana), ki je tekmovanje končala na osmem mestu s kar štirimi zmagami.

Turnir je bil tokrat že 15. po vrsti, igralo pa se je po ustaljenem kombiniranem sistemu; tekmovalci so bili na začetku razdeljeni v tri MacMahon skupine glede na kategorijo (mojstri ter močni in šibki kyu igralci), prednost pa je bila glede na razliko v kategorijah zmanjšana za dva kamna.