22.avgust

Timotej Šuc uspešen na Balkanskem go kongresu

V srbskem mestu Kragujevac je bil med 13. in 19. avgustom 5. Balkanski go kongres, kjer je na glavnem turnirju nastopilo 41 tekmovalcev iz štirih držav - Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovenije in Hrvaške -, od tega jih je imelo 18 mojstrski naslov. Tekmovanje je organiziral tamkajšnji Go klub Radnički, dokaj skromno udeležbo, vključno z odsotnostjo igralcev iz Romunije in Bolgarije, pa gre verjetno pripisati nekoliko neugodnemu terminu (kmalu po Evropskem go kongresu) in precej pozni potrditvi izvedbe kongresa. Kljub temu so organizatorji poleg glavnega turnirja (torej balkanskega prvenstva) izpeljali tudi večino drugih napovedanih tekmovanj, med njimi tudi juniorsko (do 18 let), študentsko, hitropotezno in žensko prvenstvo Balkana.

Naslov balkanskega prvaka je po sedmih krogih glavnega turnirja s šestimi zmagami osvojil mladi Lazar Manojlović 3d, sicer eden najobetavnejših srbskih igralcev in član domačega kluba Radnički. Tudi drugo in tretje mesto na prvenstvu sta pripadli domačinoma, to sta bila Dejan Panić 2d, prav tako s šestimi zmagami, in Zoran Janković 5d, ki je dobil štiri partije. Slovenske barve je zastopal Timotej Šuc 3d (Go društvo Ljubljana); s tremi zmagami je osvojil zelo dobro 6. mesto, upoštevati pa je treba, da je igral le prvih pet krogov, s čimer si je seveda bistveno zmanjšal možnosti za še boljšo uvrstitev, saj je za izpuščeni igri prejel le po pol točke (turnir je potekal po MacMahon sistemu).

Toliko bolj pa je bil Šuc uspešen na študentskem prvenstvu Balkana, saj je med štirimi udeleženci osvojil prvo mesto in s tem naslov balkanskega študentskega prvaka. Drugo mesto je zasedel Miša Alimpić 3d iz domačega kluba Radnički, tretje pa njegova klubska kolegica Iva Gabarić 6k. Hitropotezno prvenstvo je prav tako osvojil Lazar Manojlović, ki se je ob tem okitil še z naslovom balkanskega juniorskega prvaka, na ženskem prvenstvu Balkana pa je zmagala Nataša Bošnjak 5k iz Go kluba Banja Luka (Bosna in Hercegovina). Podrobnejši rezultati s turnirjev Balkanskega go kongresa so dostopni na domači strani Go kluba Radnički.

29.julij

Korejska premoč na evropskem prvenstvu

Na 51. Evropskem go kongresu, ki je bil med 14. in 28. julijem v avstrijskem Villachu (Beljak), je naslov evropskega prvaka s sedmimi zmagami iz desetih kol osvojil Ilja Shikshin 6d iz Rusije, tik pred rojakom Alexandrom Dinersteinom 7d, ki je imel enako število zmag, vendar nekoliko slabši seštevek točk premaganih nasprotnikov. Dinersteina, sicer tudi nosilca profesionalne kategorije 1p, ki si jo je prislužil v Koreji, je razplet po vsej verjetnosti nekoliko razočaral, saj je Shikshina v medsebojnem turnirskem dvoboju premagal.

Glavni turnir EGC, na katerem je padla odločitev o evropskem prvaku, so sicer obvladovali igralci iz Južne Koreje (ki seveda niso upravičeni do naslova najboljšega goista stare celine), saj so zasedli prva tri mesta: na vrhu lestvice je turnir sklenil Seok-Ui Hong 7d z devetimi zmagami, drugi je bil Jong-Wook Park 7d z osmimi točkami (Park je bil tudi edini neporaženi igralec na turnirju, premagal je tudi poznejšega zmagovalca Honga, vendar je moral zaradi zdravstvenih težav izpustiti dve koli, kar ga je prikrajšalo za končno zmagoslavje), tretji pa je bil stari znanec evropskih turnirjev Seok-Bin Cho 7d. Shikshin in Dinerstein sta kot najboljša Evropejca zasedla četrto in peto mesto, osmi je bil Romun Cristian Pop 7d, ki si je s šestimi zmagami tako priboril tretje mesto med evropskimi igralci, sledila pa sta mu še Madžar Pal Balogh 6d in Finec Vesa Laatikainen 5d. Glavnega turnirja sta se udeležila tudi dva slovenska predstavnika, ki pa sta odigrala le prvo polovico tekmovanja: Gregor Butala 4d (Ljubljana) je med 573 nastopajočimi s tremi zmagami iz petih krogov končal na 70. mestu, Jure Jerkovič 1k (Kranj) pa je z enakim izkupičkom zasedel 256. mesto. Če bi nadaljevala turnir do konca, bi bila njuna uvrstitev ob približno podobnih rezultatih nedvomno vsaj še za nekaj mest boljša.

Dinersteinu je lahko v manjšo uteho zmaga na vmesnem turnirju European Masters, ki je potekal med prvim in drugim delom glavnega turnirja (Shikshin je bil na njem drugi) in na katerem je nastopilo osem najboljših evropskih igralcev, medtem ko so se vsi drugi lahko udeležili tradicionalnega vikend turnirja. Tudi na slednjem je - enako kot na glavnem - zmagal Hong pred Parkom in Chojem, Butala je bil med 366 udeleženci po petih krogih 37., Jerkovič pa si je s štirimi zmagami razdelil 114. mesto (zaostal je le za enim kyu igralcem, kar je precejšen uspeh). Na vikend turnirju so nastopili še trije drugi slovenski predstavniki, Janez Janža 3d (Maribor) je osvojil 96. mesto, Ruben Belina 1d (Ljubljana) si je s še štirimi tekmovalci razdelil 120. mesto, Miran Gorenec 1k (Ljubljana) pa je končal na 138. mestu.

Ob glavnem in že omenjenih turnirjih so vzporedno potekala še druga tekmovanja, na primer v parskem ali moštvenem goju, kot vselej sta bila tu tudi turnir v pospešenem (rapid) in hitropoteznem (lightning) goju. Lep dosežek je na Evropskem prvenstvu na plošči 13×13 uspel Gregorju Butali, ki je med 52 tekmovalci osvojil tretje mesto; nanizal je pet zmag iz šestih krogov, tako kot celotna prva peterica. Podrobnejši rezultati vseh turnirjev, fotografije in še marsikaj so na voljo na uradni strani letošnjega Evropskega go kongresa.

8.julij

V Mostecu znova živahno

Tradicionalni Poletni turnir v Ljubljani (tokrat že sedmi zapored) se je na prvo julijsko soboto v Mostecu vsaj na prvi pogled razpletel brez večjih presenečenj. V nekoliko šibkejši konkurenci kot prejšnja leta je namreč slavil Gregor Butala 4d, ki je imel med vsemi udeleženci tudi najvišjo kategorijo, toda njegova zmaga vendarle ni bila povsem gladka: zaradi poraza v zadnjem krogu je prvo mesto osvojil zgolj po zaslugi malce boljših SOS točk od drugouvrščenega - to je bil Andrej Kralj 3d, ki je turnir ravno tako končal s štirimi zmagami in enim porazom. Tretji je bil gost iz Trsta Torsten Bringmann 1d, ki je spomladi tako uspešno nastopil na blejskem memorialu Lada Omejca, s četrtim mestom pa je odmeven rezultat dosegel debitant Tadej Humar 8k, ki je že s svojim prvim tekmovalnim nastopom napovedal, da bo treba biti nanj pozoren tudi v prihodnje. Na petem mestu se je znašel Marjan Drobež 2d, ki mu tako ni uspelo, da bi ta turnir osvojil še tretjič zapored.

Kljub odpovedi nekaterih vidnejših igralcev je bil torej tudi letošnji Poletni turnir napet vse do konca, predvsem pa je minil v znamenju razburljivih in izenačenih bojev, izvrstnega vremena ter prijetnega razpoloženja. Kot zanimivost, med gledalci je bil tudi (nekoliko starejšim goistom dobro znani) Andrej Flajs 4d, ki je omenil, da po skoraj dvajsetletnem premoru razmišlja o možnosti vrnitve k aktivnemu igranju goja.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334