2.junij

Naslov svetovnega prvaka na Kitajsko

Fotografija: Y. Kayama / WAGC

Na 28. svetovnem amaterskem prvenstvu v goju, ki je bilo med 28. in 31. majem 2007 v Tokiu na Japonskem, je zmagal predstavnik Kitajske, 13-letni Ziteng Shan 8d, ki je bil po osmih kolih edini neporažen. Sledila sta mu Dong-Ha Woo 7d (Koreja) in Hironobu Mori 7d (Japonska) s točko manj, slovenski predstavnik, Gregor Butala 4d, pa je s štirimi zmagami in prav toliko porazi osvojil 41. mesto. S tem je sicer za eno mesto izboljšal svojo lansko uvrstitev, vendar z dosežkom ni bil preveč zadovoljen. »Rezultat je na prvi pogled resda soliden, toda glede na moč nasprotnikov in splošno konkurenco moram svoj nastop označiti kot delen neuspeh, tudi zaradi tega, ker je bil moj cilj na prvenstvu pet zmag,« je povedal po vrnitvi v domovino. Podrobnosti o prvenstvu so dostopne na uradni strani WAGC.

29.maj

Go delavnica v Kranju

Predstavitvena delavnica goja v Mladinskem kulturnem centru Kranj, ki jo je v začetku maja pripravilo Go društvo Kranj, je s to igro okužila vsaj nekaj someščanov. Obiskovalci so se lahko naučili osnovnih pravil igre, se preizkusili v atari-goju ter izvedeli še številne zanimivosti, ki so to starodavno igro uvrstile tudi na njihov seznam lepih umetnosti. Zaradi velikega zanimanja so delavnico uspešno ponovili v sredo, 23. maja, zdaj pa v klubu razmišljajo o uvedbi novega termina klubskih srečanj, ki bi bil namenjen zgolj začetnikom in novim igralcem. Več o delavnici (in vsa nadaljnja obvestila) lahko preberete na forumu.

19.maj

Ljubljana ubranila ekipni naslov

Na 16. ekipnem prvenstvu Slovenije v goju, ki je bilo 19. maja 2007 v gostilni Arvaj v Kranju, je Go društvo Ljubljana ubranilo naslov državnega klubskega prvaka, saj je ljubljansko prvo moštvo (v sestavi Gregor Butala 4d, Goran Šiška 4d in Timotej Šuc 3d) po petih krogih tekmovanja končalo na prvem mestu, tik pred ekipo Go društva Novo mesto (zanj so igrali Leon Matoh 5d, Dušan Jukič 4d in Matjaž Jakopin 1k), ki je imelo enako število točk, vendar eno posamično zmago manj.

Tretje mesto sta si razdelila ljubljanska druga ekipa (Eduard Ekart 5d, Andrej Kralj 3d in Marjan Drobež 2d) ter izbrana vrsta Go kluba Kranj (Milan Zakotnik 5d, Aleš Pogačnik 3d in Miro Mrak 3d), sledilo pa je še moštvo Go društva Maribor (Bojan Rojs 4d, Janez Janža 3d in Miklavž Mastinšek 3d). Tesni razplet na vrhu je bil negotov čisto do konca, natančneje, prav do zaključka še zadnje partije (med Šiško in Kraljem, v kateri je na koncu slavil prvi), katere izid je neposredno vplival na skupnega zmagovalca (v primeru Kraljeve zmage - za katero mu je zmanjkalo le dve točki - bi si namreč Ljubljana II razdelila prvo mesto z novomeškim klubom).

Na posameznih deskah so se najbolje odrezali Leon Matoh (na prvi), Goran Šiška (na drugi) in Marjan Drobež (na tretji), ki so prejeli tudi praktične nagrade.