29.maj

Go delavnica v Kranju

Predstavitvena delavnica goja v Mladinskem kulturnem centru Kranj, ki jo je v začetku maja pripravilo Go društvo Kranj, je s to igro okužila vsaj nekaj someščanov. Obiskovalci so se lahko naučili osnovnih pravil igre, se preizkusili v atari-goju ter izvedeli še številne zanimivosti, ki so to starodavno igro uvrstile tudi na njihov seznam lepih umetnosti. Zaradi velikega zanimanja so delavnico uspešno ponovili v sredo, 23. maja, zdaj pa v klubu razmišljajo o uvedbi novega termina klubskih srečanj, ki bi bil namenjen zgolj začetnikom in novim igralcem. Več o delavnici (in vsa nadaljnja obvestila) lahko preberete na forumu.

19.maj

Ljubljana ubranila ekipni naslov

Na 16. ekipnem prvenstvu Slovenije v goju, ki je bilo 19. maja 2007 v gostilni Arvaj v Kranju, je Go društvo Ljubljana ubranilo naslov državnega klubskega prvaka, saj je ljubljansko prvo moštvo (v sestavi Gregor Butala 4d, Goran Šiška 4d in Timotej Šuc 3d) po petih krogih tekmovanja končalo na prvem mestu, tik pred ekipo Go društva Novo mesto (zanj so igrali Leon Matoh 5d, Dušan Jukič 4d in Matjaž Jakopin 1k), ki je imelo enako število točk, vendar eno posamično zmago manj.

Tretje mesto sta si razdelila ljubljanska druga ekipa (Eduard Ekart 5d, Andrej Kralj 3d in Marjan Drobež 2d) ter izbrana vrsta Go kluba Kranj (Milan Zakotnik 5d, Aleš Pogačnik 3d in Miro Mrak 3d), sledilo pa je še moštvo Go društva Maribor (Bojan Rojs 4d, Janez Janža 3d in Miklavž Mastinšek 3d). Tesni razplet na vrhu je bil negotov čisto do konca, natančneje, prav do zaključka še zadnje partije (med Šiško in Kraljem, v kateri je na koncu slavil prvi), katere izid je neposredno vplival na skupnega zmagovalca (v primeru Kraljeve zmage - za katero mu je zmanjkalo le dve točki - bi si namreč Ljubljana II razdelila prvo mesto z novomeškim klubom).

Na posameznih deskah so se najbolje odrezali Leon Matoh (na prvi), Goran Šiška (na drugi) in Marjan Drobež (na tretji), ki so prejeli tudi praktične nagrade.

24.april

Blejski turnir Ondreju Šiltu

Na tradicionalnem Odprtem prvenstvu Slovenije, 19. Memorialu Lada Omejca, ki je bil med 20. in 22. aprilom v hotelu Astoria na Bledu, je med 49 tekmovalci iz sedmih držav zmagal Ondrej Šilt 6d (Češka), ki je bil po šestih kolih turnirja brez poraza. Drugo mesto je s točko manj osvojil Pal Balogh 6d (Madžarska), s štirimi zmagami pa jima je sledil Radek Nechanicky 6d (Češka). Najboljši slovenski predstavnik je bil Leon Matoh 5d, ki je s tremi zmagami osvojil četrto mesto, najboljša igralka na turnirju pa je bila Rita Pocsai 4d (Madžarska), ki je končala kot šesta.

Sicer pa je bila na tekmovanju, ki je letos štelo za evropski pokal, konkurenca ponovno izredno močna: turnirja se je udeležilo kar dvajset igralcev z mojstrskim naslovom, od tega jih je bilo kar deset s kategorijo 4-dan ali višjo. In če je v tem pogledu vrstni red na samem vrhu vendarle bolj ali manj pričakovan, pa brez presenečenj tudi tokrat ni šlo: za največje je tokrat poskrbel Torsten Bringmann 1k (Italija/Nemčija), ki je nanizal kar šest zmag, tudi proti nekaterim precej močnejšim nasprotnikom, in se prebil do 12. mesta v končni razvrstitvi, kar mu bo verjetno prineslo tudi mojstrski naslov.