17.oktober

Pokal korejskega premierja: zmaga ostala doma

Na drugem Pokalu korejskega premierja, mednarodnem amaterskem prvenstvu v goju, ki je bilo med 12. in 16. oktobrom 2007 v mestu Suwon (Južna Koreja), je zmagal domačin Chang Bae Kang 7d, ki je po osmih kolih ostal edini neporaženi med 66 udeleženci iz prav toliko držav. S sedmimi zmagami mu je na drugem mestu sledil predstavnik Kitajske Yuqing Hu 8d, na tretje mesto pa se je uvrstil Hsi Chen 6d (Tajvan) s šestimi zmagami; četrti je bil japonski reprezentant Kazumori Nagayo 6d, na peto mesto pa se je kot najboljši evropski predstavnik uvrstil Frank Janssen 6d iz Nizozemske. Slovenske barve je zastopal Timotej Šuc 3d, ki se je s polovičnim izkupičkom (štiri zmage in prav toliko porazov) na koncu uvrstil na 37. mesto.

Kot je povedal Šuc po koncu tekmovanja, si je na tekmovanju želel uvrstitve med prvo polovico udeležencev, izpolnitev cilja pa so mu preprečile razmeroma slabe SOS točke, ki so ga potisnile proti dnu precej velike skupine tekmovalcev s štirimi zmagami. Vseeno je mogoče njegov prvi nastop na tako pomembnem mednarodnem turnirju (višje kotira le Svetovno amatersko prvenstvo na Japonskem) označiti kot dokaj uspešen in bolj ali manj v okviru pričakovanj.

Turnir je bil sicer pravi festival goja, saj so poleg osrednjega tekmovanja potekali še številni stranski turnirji in dogodki, med njimi tudi turnir za pokal mesta Suwon, ki se ga je udeležilo okrog 500 igralcev iz Koreje in tujine, ter finale južnokorejskega ženskega profesionalnega prvenstva. Podrobnosti o drugem Pokalu korejskega premierja so dostopne na domači strani te prireditve, kjer si je mogoče ogledati tudi končno lestvico glavnega turnirja.

23.september

Pohorsko zmagoslavje Andreja Kralja

Na 16. odprtem prvenstvu Maribora je med 35 udeleženci iz štirih držav po izredno napetem razpletu zmagal Andrej Kralj 3d (Go društvo Ljubljana) s štirimi zmagami v petih krogih; s tem je Kralj po več kot štirih letih znova osvojil kak pomembnejši turnir in se očitno spet vrača v nekdanjo formo. Drugo mesto sta si, prav tako s štirimi zmagami, razdelila Leon Matoh 5d (GD Novo mesto) in Gregor Butala 4d (GD Ljubljana), ki sta imela nekoliko slabši seštevek točk nasprotnikov (SOS) od zmagovalca.

Turnir, ki je bil odlično organiziran v hotelu Tisa, je bil – kljub temu, da na Pohorje ni bilo nekaterih močnejših slovenskih igralcev – zanimiv tudi kot otipavanje moči pred državnim prvenstvom, ki bo čez dva meseca. Ob že omenjeni trojici sta v boj za vrh posegla še Timotej Šuc 3d in povratnik Andrej Flajs 4d (oba GD Ljubljana); sploh slednji je pokazal, da kljub dolgoletni odsotnosti s turnirjev še zdaleč ni pozabil, kako je treba igrati. Med drugimi se je z dobrimi igrami izkazal mladi hrvaški up Matej Zakanj 1k (Velika Gorica), ki je s štirimi zmagami postal tudi najboljši kyu igralec – morda zadnjič, kajti mojstrska promocija je zanj očitno le še vprašanje časa. Najboljša ženska igralka je bila Tina Štabuc 16k (GD Maribor), ki je na svojem prvem turnirju dosegla tri zmage.

22.avgust

Timotej Šuc uspešen na Balkanskem go kongresu

V srbskem mestu Kragujevac je bil med 13. in 19. avgustom 5. Balkanski go kongres, kjer je na glavnem turnirju nastopilo 41 tekmovalcev iz štirih držav - Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovenije in Hrvaške -, od tega jih je imelo 18 mojstrski naslov. Tekmovanje je organiziral tamkajšnji Go klub Radnički, dokaj skromno udeležbo, vključno z odsotnostjo igralcev iz Romunije in Bolgarije, pa gre verjetno pripisati nekoliko neugodnemu terminu (kmalu po Evropskem go kongresu) in precej pozni potrditvi izvedbe kongresa. Kljub temu so organizatorji poleg glavnega turnirja (torej balkanskega prvenstva) izpeljali tudi večino drugih napovedanih tekmovanj, med njimi tudi juniorsko (do 18 let), študentsko, hitropotezno in žensko prvenstvo Balkana.

Naslov balkanskega prvaka je po sedmih krogih glavnega turnirja s šestimi zmagami osvojil mladi Lazar Manojlović 3d, sicer eden najobetavnejših srbskih igralcev in član domačega kluba Radnički. Tudi drugo in tretje mesto na prvenstvu sta pripadli domačinoma, to sta bila Dejan Panić 2d, prav tako s šestimi zmagami, in Zoran Janković 5d, ki je dobil štiri partije. Slovenske barve je zastopal Timotej Šuc 3d (Go društvo Ljubljana); s tremi zmagami je osvojil zelo dobro 6. mesto, upoštevati pa je treba, da je igral le prvih pet krogov, s čimer si je seveda bistveno zmanjšal možnosti za še boljšo uvrstitev, saj je za izpuščeni igri prejel le po pol točke (turnir je potekal po MacMahon sistemu).

Toliko bolj pa je bil Šuc uspešen na študentskem prvenstvu Balkana, saj je med štirimi udeleženci osvojil prvo mesto in s tem naslov balkanskega študentskega prvaka. Drugo mesto je zasedel Miša Alimpić 3d iz domačega kluba Radnički, tretje pa njegova klubska kolegica Iva Gabarić 6k. Hitropotezno prvenstvo je prav tako osvojil Lazar Manojlović, ki se je ob tem okitil še z naslovom balkanskega juniorskega prvaka, na ženskem prvenstvu Balkana pa je zmagala Nataša Bošnjak 5k iz Go kluba Banja Luka (Bosna in Hercegovina). Podrobnejši rezultati s turnirjev Balkanskega go kongresa so dostopni na domači strani Go kluba Radnički.