21.december

Na Gasparijevem memorialu četrtič Gregor Butala

Tudi letošnje Odprto prvenstvo Ljubljane v goju, sicer že 17. po vrsti, ni minilo povsem brez presenečenj, čeprav tokrat ne prav na samem vrhu. Tradicionalni mednarodni turnir ob obletnici ustanovitve Go društva Ljubljana, ki je bil že peto leto zapored posvečen tudi spominu na preminulega slovenskega mojstra goja ter dolgoletnega predsednika društva in zveze Petra Gasparija, je med 20 udeleženci osvojil eden od favoritov, član domačega kluba Gregor Butala 5-dan, ki je po petih kolih edini končal tekmovanje brez poraza, s tem pa že četrtič v svoji karieri slavil na tem turnirju. Toda že na drugem mestu mu je dokaj nepričakovano sledil Peter Gaber 2-kyu (GD Ljubljana) s štirimi zmagami, medtem ko je bil v večji skupini udeležencev s tremi zmagami po dodatnih kriterijih najuspešnejši Andrej Kralj 3-dan (prav tako GD Ljubljana), ki je tako osvojil tretje mesto. Najboljša ženska igralka turnirja je bila aktualna državna prvakinja Maja Logar 6-kyu, ki je osvojila deveto mesto.

Turnir, ki so se ga poleg domačih igralcev udeležili še gostje iz Kranja in Trsta, je kot po navadi potekal po kombiniranem švicarskem sistemu, tokrat s tremi izhodiščnimi razredi, igralci pa so imeli na voljo 30 minut časa za razmišljanje.

17.november

Slovenski go kongres: tesen razplet za prvaka

Prvi Slovenski go kongres, ki je potekal od 14. do 16. novembra v Fiesi, je postregel z vrsto zanimivih dvobojev in dogodkov na kar treh turnirjih: vsakoletnemu državnemu prvenstvu za posameznike sta se namreč letos pridružila še vzporedni turnir Tenuki in turnir v hitropoteznem goju. Državni prvak je po napetem razpletu drugič v svoji karieri postal Milan Zakotnik 5d (Go klub Kranj), turnir Tenuki je osvojil mladi Luka Dobrota Čamernik 3k (Go društvo Ljubljana), naslov slovenske prvakinje pa je šel v roke Maje Logar 6k (Go društvo Ljubljana).

Na državnem prvenstvu je letos nastopilo dvanajst igralcev, med njimi – z izjemo Šiške, Ekarta in Čefarina – tudi vsi najboljši. Že po uvodnih partijah in nekaterih presenetljivih izidih je bilo videti, da bo prvenstvo znova napeto prav do konca, toda razplet je presegel vsa pričakovanja – kar šest igralcev je namreč turnir končalo s štirimi zmagami in dvema porazoma, tako da je o razvrstitvi v celotni zgornji polovici tabele odločal seštevek točk nasprotnikov. Pri tem je bil najuspešnejši ravno Zakotnik, ki je s tem tudi osvojil naslov, kljub porazoma v zadnjih dveh dvobojih, na drugem in tretjem mestu pa sta mu sledila Timotej Šuc 3d in Andrej Kralj 3d (oba Go društvo Ljubljana). Vsekakor že od začetka 70. let prejšnjega stoletja ni bilo tako izenačenega prvenstva Slovenije.

Na prvem turnirju Tenuki, ki je potekal vzporedno z državnim prvenstvom, na njem pa je sodelovalo 16 igralcev zelo različnih kategorij, med njimi tudi nekaj začetnikov, je bolj ali manj po pričakovanju zmagal Luka Dobrota Čamernik, ki je imel najvišjo kategorijo med udeleženci. Vendar pa se je moral za ta uspeh kar potruditi, saj konkurenca še zdaleč ni bila lahka; med najnevarnejšimi sta bila Luka Ausec 5k in Nenad Đenadić 8k (oba Go klub Kranj), ki sta na koncu pristala na drugem oziroma tretjem mestu. Najbolje uvrščena ženska igralka je bila Maja Logar na 5. mestu, ki je s tem postala tudi prvakinja Slovenije.

13.november

Janez Janža uspešen v Koreji

Na tretjem Pokalu korejskega premierja (Korean Prime Minister’s Cup), mednarodnem amaterskem prvenstvu v goju, ki je bilo v južnokorejskem mestu Goyang med 8. in 11. novembrom, je nekoliko presenetljivo zmagal Li Chen Chien 6d s Tajvana; drugo mesto je zasedel domačin Sang Hun Lee 7d, tretje pa predstavnik Kitajske Wei Zhao 7d. Vsi trije so imeli po sedem zmag iz osmih krogov, zaradi česar je o končnem vrstnem redu odločil seštevek točk njihovih nasprotnikov. Najboljši evropski udeleženec je s šestimi zmagami postal Ondrej Šilt 6d (Češka), ki je osvojil peto mesto.

Slovenijo je odlično zastopal Janez Janža 3d, član Go društva Maribor, ki je s kar petimi zmagami osvojil izvrstno 19. mesto, s tem pa je med drugim postal tudi najbolje uvrščeni igralec svoje kategorije. Na poti do tega rezultata je premagal reprezentante Filipinov, Južne Afrike, Bruneja, Turčije in Španije, izgubil pa s poznejšim zmagovalcem Chienom ter predstavnikoma Rusije in Nove Zelandije. To je sicer najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih v zadnjih letih ter ena najboljših v zgodovini sploh.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334