7.april

Evropski Pandanet pokal se začenja na Bledu

Le še nekaj dni je do tradicionalnega Memoriala Vladimirja Omejca, največjega mednarodnega tekmovanja na naših tleh. Odprto prvenstvo Slovenije bo tudi prvi turnir prestižnega evropskega tekmovanja Pandanet Go European Cup za novo sezono 2008-2009, ki poteka pod pokroviteljstvom spletnega go strežnika Pandanet. Jubilejna izdaja turnirja - letos bo že 20. po vrsti - bo od 18. do 20. aprila na Bledu, svoj nastop pa so že potrdili tudi nekateri najvidnejši evropski in seveda slovenski igralci; prijavljenih je več kot 70 tekmovalcev vseh kategorij iz osmih držav, od tega jih ima skoraj polovica mojstrski naslov. Letošnji turnir na Bledu bo torej eden največjih in tudi najkakovostnejših go dogodkov v Sloveniji v zadnjem desetletju, ki bi ga bilo škoda zamuditi.

18.februar

Kyu turnir v Kranju

V soboto, 9. februarja 2008, je v kranjskem Mladinskem kulturnem centru potekal turnir za kyu igralce, prvi te vrste, ki pa utegne postati tradicionalen. Vreme turnirju ni bilo najbolj naklonjeno, saj je topel, skorajda pomladni dan marsikoga zvabil v naravo; kljub temu se je turnirja udeležilo 14 igralcev. Za polovico od njih je bila to ena prvih izkušenj igranja pod strogo turnirsko uro, vseeno pa je turnir potekal v sproščenem vzdušju. Nagrajene igralce, to so bili Urša Pertot (v skupini do 20 kyu), Miha Zaletel (v skupini do 10 kyu) in Jure Jerkovič (v skupini do 1 kyu), pa že v bližnji prihodnosti čakajo učne partije z mojstrom Milanom Zakotnikom.

22.december

Gasparijev memorial: Srečo Čamernik presenetil vse

Nepričakovani zmagovalec 16. odprtega prvenstva Ljubljane je postal Srečo Čamernik 2k, ki je s štirimi zmagami iz petih krogov za las – natančneje, po SOS in SODOS kriterijih – slavil pred četverico drugih tekmovalcev, ki je sicer zbrala enako število točk kot končni zmagovalec. Še en napet razplet torej, kakršni so v zadnjem času na slovenskih turnirjih že tako rekoč pravilo: spomnimo, da so dodatni kriteriji krojili končno razvrstitev že na Odprtem prvenstvu Maribora, kjer so bili prvi trije po številu zmag sicer izenačeni, enako pa se je zgodilo na državnem prvenstvu pred dobrim mesecem, kjer je o vrstnem redu na stopničkah prav tako odločal seštevek točk nasprotnikov. Tokratni turnir je bil vsaj v tem pogledu še bolj izenačen, saj se je na vrhu z enakim izkupičkom gnetlo kar pet igralcev; kljub temu pa je Čamernikova zmaga povsem zaslužena, saj je med drugim premagal tudi drugouvrščenega (Gregor Butala 4d) in tretjeuvrščenega udeleženca (Ruben Belina 1d).

S to zmago je Čamernik poskrbel tudi za prelomen dosežek: prvič v zgodovini Odprtega prvenstva Ljubljane, ki je letos že četrtič potekalo tudi kot turnir v spomin na Petra Gasparija, se je namreč zgodilo, da je zmaga pripadla kyu igralcu in ne kateremu od nastopajočih mojstrov. Čamernik je po eni strani dobro izkoristil dejstvo, da gre za turnir s prednostjo, po drugi pa je njegov uspeh mogoče pripisati tudi zelo dobri formi, ki jo kaže v zadnjem času in na katero je opozoril že v tekmovanju Ljubljana Oza, kjer mu je po nekaj odmevnih zmagah in uvrstitvi v končnico le malo zmanjkalo za uvrstitev v finale. Svoj prvi osvojeni turnir, ki je obenem tudi največji uspeh na njegovi tekmovalni poti, je kronal s kategorijo mojstrskega kandidata (1k), ki mu jo je po zmagi podelilo Go društvo Ljubljana, katerega član je.

Sicer pa je bil potek turnirja, na katerem je nastopilo 18 igralcev in igralk iz Slovenije in Italije, zanimiv tudi, ko ni šlo za boj pri vrhu, tudi zaradi številnih izenačenih in napetih dvobojev; še posebej razveseljivo je dejstvo, da se ga je udeležilo tudi nekaj začetnikov, med katerimi sta na svojem prvem uradnem tekmovanju uspešno debitirala Maja Logar in Miha Zaletel.