18.februar

Kyu turnir v Kranju

V soboto, 9. februarja 2008, je v kranjskem Mladinskem kulturnem centru potekal turnir za kyu igralce, prvi te vrste, ki pa utegne postati tradicionalen. Vreme turnirju ni bilo najbolj naklonjeno, saj je topel, skorajda pomladni dan marsikoga zvabil v naravo; kljub temu se je turnirja udeležilo 14 igralcev. Za polovico od njih je bila to ena prvih izkušenj igranja pod strogo turnirsko uro, vseeno pa je turnir potekal v sproščenem vzdušju. Nagrajene igralce, to so bili Urša Pertot (v skupini do 20 kyu), Miha Zaletel (v skupini do 10 kyu) in Jure Jerkovič (v skupini do 1 kyu), pa že v bližnji prihodnosti čakajo učne partije z mojstrom Milanom Zakotnikom.

22.december

Gasparijev memorial: Srečo Čamernik presenetil vse

Nepričakovani zmagovalec 16. odprtega prvenstva Ljubljane je postal Srečo Čamernik 2k, ki je s štirimi zmagami iz petih krogov za las – natančneje, po SOS in SODOS kriterijih – slavil pred četverico drugih tekmovalcev, ki je sicer zbrala enako število točk kot končni zmagovalec. Še en napet razplet torej, kakršni so v zadnjem času na slovenskih turnirjih že tako rekoč pravilo: spomnimo, da so dodatni kriteriji krojili končno razvrstitev že na Odprtem prvenstvu Maribora, kjer so bili prvi trije po številu zmag sicer izenačeni, enako pa se je zgodilo na državnem prvenstvu pred dobrim mesecem, kjer je o vrstnem redu na stopničkah prav tako odločal seštevek točk nasprotnikov. Tokratni turnir je bil vsaj v tem pogledu še bolj izenačen, saj se je na vrhu z enakim izkupičkom gnetlo kar pet igralcev; kljub temu pa je Čamernikova zmaga povsem zaslužena, saj je med drugim premagal tudi drugouvrščenega (Gregor Butala 4d) in tretjeuvrščenega udeleženca (Ruben Belina 1d).

S to zmago je Čamernik poskrbel tudi za prelomen dosežek: prvič v zgodovini Odprtega prvenstva Ljubljane, ki je letos že četrtič potekalo tudi kot turnir v spomin na Petra Gasparija, se je namreč zgodilo, da je zmaga pripadla kyu igralcu in ne kateremu od nastopajočih mojstrov. Čamernik je po eni strani dobro izkoristil dejstvo, da gre za turnir s prednostjo, po drugi pa je njegov uspeh mogoče pripisati tudi zelo dobri formi, ki jo kaže v zadnjem času in na katero je opozoril že v tekmovanju Ljubljana Oza, kjer mu je po nekaj odmevnih zmagah in uvrstitvi v končnico le malo zmanjkalo za uvrstitev v finale. Svoj prvi osvojeni turnir, ki je obenem tudi največji uspeh na njegovi tekmovalni poti, je kronal s kategorijo mojstrskega kandidata (1k), ki mu jo je po zmagi podelilo Go društvo Ljubljana, katerega član je.

Sicer pa je bil potek turnirja, na katerem je nastopilo 18 igralcev in igralk iz Slovenije in Italije, zanimiv tudi, ko ni šlo za boj pri vrhu, tudi zaradi številnih izenačenih in napetih dvobojev; še posebej razveseljivo je dejstvo, da se ga je udeležilo tudi nekaj začetnikov, med katerimi sta na svojem prvem uradnem tekmovanju uspešno debitirala Maja Logar in Miha Zaletel.

12.november

Državno prvenstvo: deseti naslov Leonu Matohu

Na 17. državnem prvenstvu Slovenije za posameznike, ki je bilo nedvomno najbolj izenačeno v zadnjih letih, je po šestih kolih na koncu slavil Leon Matoh 5d (GD Novo mesto) in s tem osvojil svoj deseti naslov državnega prvaka. Drugi je bil lanski prvak Gregor Butala 4d (GD Ljubljana), tretje mesto pa je osvojil Milan Zakotnik 5d (GD Kranj); vsi trije so zbrali po pet zmag, zato je o končnem vrstnem redu odločal seštevek točk nasprotnikov. V hotelu Barbara v Fiesi, ki postaja že tradicionalno prizorišče osrednjega letnega dogodka v slovenskem goju, se je sicer pomerilo dvanajst tekmovalcev, med njimi tudi ena ženska, Vera Rupel 2k (GD Kranj), ki ji je kot najbolje uvrščeni igralki po novih pravilih pripadel tudi naziv slovenske državne prvakinje za leto 2007.

Prvi dan tekmovanja je minil brez večjih presenečenj: po uvodnih dveh krogih so bili v petek zvečer na vrhu le še trije neporaženi, Matoh, Butala in Timotej Šuc 3d (GD Ljubljana), ki so jih že pred turnirjem uvrščali v ožji krog favoritov. Vendar pa se je drama šele začenjala: po tistem, ko je Butala v tretjem kolu premagal Matoha, nato pa po napetem boju vknjižil še točko proti Alešu Pogačniku 3d (GD Kranj), se je že zdelo, da je na dobri poti do ubranitve naslova; toda potem je moral v zadnjem krogu dneva priznati premoč Goranu Šiški 4d (GD Ljubljana), ki je po porazu z Matohom v prvem kolu nadaljeval zelo zanesljivo. Stvari so se naenkrat zapletle: pred zadnjim kolom, ki je bilo na vrsti v nedeljo zjutraj, so bili v vodstvu kar štirje igralci z enakim številom točk (Matoh, Butala, Zakotnik in Šiška), vsak od njih pa je imel bolj ali manj realne možnosti za končno zmago, čeprav je dodatni kriterij, seštevek točk nasprotnikov, že takrat dajal rahlo prednost Matohu. Slednji v sklepnem dvoboju z Mirkom Ruplom 4d (GD Kranj) ni dopustil presenečenja, zato sta se morala Butala in Zakotnik kljub zmagam v zadnjem krogu zadovoljiti z drugim in tretjim mestom.

Tako sta znana tudi igralca, ki bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu na Japonskem in na mednarodnem pokalu korejskega premierja: prvega se bo udeležil Matoh, drugega pa Zakotnik, saj Butala v skladu z dosedanjim pravilnikom ne more potovati na Daljni vzhod še tretje leto zapored. Sicer pa bo v prihodnje izbiranje slovenskih predstavnikov na velikih tekmovanjih potekalo nekoliko drugače kot doslej, in to na podlagi točkovnega sistema, ki je bil sprejet na letošnji skupščini in ki bo upošteval dosežke na državnem prvenstvu skozi časovno obdobje zadnjih petih let. Podrobnosti sistema in trenutno točkovanje bosta v kratkem objavljena na forumu Go zveze.