28.junij

Poletni turnir: Gregor Butala ubranil naslov

Na osmem Poletnem turnirju, ki ga je na začetku poletja tradicionalno priredilo Go društvo Ljubljana, je med 17 tekmovalci iz Slovenije in Italije prepričljivo zmagal Gregor Butala 4d, ki je bil po petih krogih tekmovanja edini, ki ni okusil grenkobe poraza. Drugo mesto je z izvrstnim nastopom osvojil Srečo Čamernik 1k, ki je izgubil le s poznejšim zmagovalcem; tretje mesto je pripadlo Eduardu Ekartu 5d, ki se je po dodatnih kriterijih zanesljivo uvrstil pred mladega Luko Čamernika 10k – ta je z osvojenim četrtim mestom poskrbel za glavno presenečenje dneva sploh, saj je začel go igrati šele pred slabega pol leta. Drži sicer, da je bil turnir – tako kot vselej – igran s prednostnimi kamni, pa vendar je tak rezultat (še zlasti, ker je šlo za tekmovanje s pospešenim časom, kar je običajno v prid močnejšim igralcem) nekoga, ki se je goju posvetil šele pred kratkim, vreden vsega spoštovanja – ne nazadnje je na turnirju nastopilo tudi šest igralcev z mojstrskim nazivom.

Kot zanimivost: če bi upoštevali tudi ekipno prvenstvo Slovenije, je bil to za Gregorja Butalo – po Pandanet turnirjih za evropski pokal v Balatonfuredu in Cormonsu – že četrti zaporedni turnir, ki ga je osvojil v dobrem mesecu dni, kar kaže na to, da je v odlični formi. »Vsekakor sem zadovoljen, da mi je uspelo ponoviti lanski uspeh in ponovno zmagati na tem turnirju,« je komentiral Butala. »Kar pa se tiče zmagovalnega niza v zadnjih tednih, lahko rečem, da gre za prijetno naključje, ki pa se je z današnjim dnem tudi končalo. Naslednje tekmovanje, ki se ga bom udeležil, je namreč evropsko prvenstvo, kjer kakšnega podobnega dosežka pač ne morem pričakovati.« Tudi Srečo Čamernik je z drugim mestom potrdil, da njegova zmaga na Odprtem prvenstvu Ljubljane konec leta (in s tem promocija v 1k) ni bila zgolj posledica srečnega spleta okoliščin, še bolj pa ga je najbrž razveselil uspeh njegovega sina. Vendar pa Luka Čamernik ni edini nadarjeni mladi igralec, ki je nastopil na tokratnem tekmovanju – omeniti velja vsaj še Uršo Pertot 14k (Go klub Kranj), ki je bila tudi najboljša izmed treh igralk na turnirju.

11.maj

Teden mladih: vrnitev go kluba Pivka

Go društvo Kranj je po enoletnem premoru znova pripravilo (tokrat že sedmi) go turnir v okviru Tedna mladih, ki poteka v začetku maja v Kranju. Poleg lepega vremena, ki je dopuščalo igranje na prostem na Glavnem trgu, je organizatorje razveselila številčna in predvsem mladostna zasedba, ki napoveduje turnirju svetlo prihodnost. Poleg rekordnih štirih udeleženk pa je posebej presenetila in radostila tudi udeležba dveh Primorcev, Dušana Milavca in Daliborja Čotarja, ki poleg Marijana Adama še gojita izročilo (zdaj že vrsto let nekdanjega) Go društva Pivka.

Med sabo se je pomerilo dvajset tekmovalcev, razvrščenih v dve začetni MacMahon skupini: igralci s kategorijo od 2k do vključno 10k so pričeli z eno točko, tisti od 11k do 20k pa brez nje. Razplet je bil tako nejasen do zadnjega, petega kola, po katerem je slavil Dušan Milavec 8k, sledila sta mu Luka Dobrota Čamernik 10k na drugem in Luka Ausec 5k na tretjem mestu.

11.maj

Ekipno prvenstvo: Ljubljana znova na vrhu

Razplet 17. ekipnega državnega prvenstva, ki je bilo 10. maja v Kranju, je bil precej podoben kot v prejšnjih letih: že četrto leto zapored je namreč slavilo moštvo iz ljubljanskega kluba, naslov prvaka pa je za Go društvo Ljubljana ubranila njegova prva ekipa, ki so jo sestavljali Gregor Butala 4d, Timotej Šuc 3d in Damir Galič 2d. Med skupno šestimi ekipami je drugo mesto zasedla izbrana vrsta Go društva Novo mesto, na tretje mesto pa se je uvrstilo moštvo ljubljanskih veteranov, ki so nastopili kot Ljubljana II. Ekipe so tekmovale po ligaškem sistemu, v katerem je vsaka odigrala po pet dvobojev.

Pred samim začetkom turnirja izrazitih favoritov sicer ni bilo: prva ljubljanska ekipa je bila vsaj na papirju nekoliko oslabljena, bodisi zaradi nekaterih odsotnosti (nastopu se je odrekel Goran Šiška 4d) bodisi zaradi oblikovanja že omenjene »veteranske« ekipe, v kateri so zaigrali Andrej Flajs 4d, Eduard Ekart 5d in Marjan Drobež 2d, torej sami prekaljeni borci, ki bi jih bilo veselo vsako moštvo. Oslabljena je bila tudi reprezentanca Go kluba Kranj, saj ni nastopil njihov prvi mož Milan Zakotnik 5d. Po drugi strani se je Novo mesto prvenstva udeležilo z najmočnejšo zasedbo v zadnjih nekaj letih (Leon Matoh 5d, Tamar Čefarin 5d, Dušan Jukič 4d), ki ji nedvomno ni manjkalo znanja in izkušenj, vprašljiva je bila morda le raven njene trenutne pripravljenosti.

Kot se je izkazalo na koncu, je bila dnevna forma, nemara pa tudi želja in kakovost, vendarle na strani prve ljubljanske ekipe, ki je bolj ali manj zanesljivo ugnala vse nasprotnike: Butala, Šuc in Galič so v skupno petnajstih igrah izgubili le dvakrat ter prepričljivo osvojili naslov. Kot so povedali pozneje, jim je bilo – nekoliko presenetljivo – še najteže proti navideznim »outsiderjem«, torej tretji ljubljanski ekipi, ki jo je vodil Andrej Kralj 3d, pridružila pa sta se mu še Borut Zaplotnik 1k in Srečo Čamernik 1k. Ta je v četrtem kolu z zagrizenim odporom presenetila poznejše zmagovalce, ki so le z velikimi napori (in tudi nekaj sreče) odnesli celo kožo in pomembni dve točki. Tretje ljubljansko moštvo je sicer končalo kot četrto, po ogorčenem boju z izbranima ekipama Kranja (Mirko Rupel 4d, Rado Pintar 2d, Jure Jerkovič 1k) in Maribora (Miklavž Mastinšek 3d, Bojan Rojs 4d, Janez Janža 3d), ki sta si na koncu razdelili peto mesto.