domov forum english


11.maj
2008

Teden mladih: vrnitev go kluba Pivka

Go društvo Kranj je po enoletnem premoru znova pripravilo (tokrat že sedmi) go turnir v okviru Tedna mladih, ki poteka v začetku maja v Kranju. Poleg lepega vremena, ki je dopuščalo igranje na prostem na Glavnem trgu, je organizatorje razveselila številčna in predvsem mladostna zasedba, ki napoveduje turnirju svetlo prihodnost. Poleg rekordnih štirih udeleženk pa je posebej presenetila in radostila tudi udeležba dveh Primorcev, Dušana Milavca in Daliborja Čotarja, ki poleg Marijana Adama še gojita izročilo (zdaj že vrsto let nekdanjega) Go društva Pivka.

Med sabo se je pomerilo dvajset tekmovalcev, razvrščenih v dve začetni MacMahon skupini: igralci s kategorijo od 2k do vključno 10k so pričeli z eno točko, tisti od 11k do 20k pa brez nje. Razplet je bil tako nejasen do zadnjega, petega kola, po katerem je slavil Dušan Milavec 8k, sledila sta mu Luka Dobrota Čamernik 10k na drugem in Luka Ausec 5k na tretjem mestu.

 

11.maj
2008

Ekipno prvenstvo: Ljubljana znova na vrhu

Razplet 17. ekipnega državnega prvenstva, ki je bilo 10. maja v Kranju, je bil precej podoben kot v prejšnjih letih: že četrto leto zapored je namreč slavilo moštvo iz ljubljanskega kluba, naslov prvaka pa je za Go društvo Ljubljana ubranila njegova prva ekipa, ki so jo sestavljali Gregor Butala 4d, Timotej Šuc 3d in Damir Galič 2d. Med skupno šestimi ekipami je drugo mesto zasedla izbrana vrsta Go društva Novo mesto, na tretje mesto pa se je uvrstilo moštvo ljubljanskih veteranov, ki so nastopili kot Ljubljana II. Ekipe so tekmovale po ligaškem sistemu, v katerem je vsaka odigrala po pet dvobojev.

Pred samim začetkom turnirja izrazitih favoritov sicer ni bilo: prva ljubljanska ekipa je bila vsaj na papirju nekoliko oslabljena, bodisi zaradi nekaterih odsotnosti (nastopu se je odrekel Goran Šiška 4d) bodisi zaradi oblikovanja že omenjene »veteranske« ekipe, v kateri so zaigrali Andrej Flajs 4d, Eduard Ekart 5d in Marjan Drobež 2d, torej sami prekaljeni borci, ki bi jih bilo veselo vsako moštvo. Oslabljena je bila tudi reprezentanca Go kluba Kranj, saj ni nastopil njihov prvi mož Milan Zakotnik 5d. Po drugi strani se je Novo mesto prvenstva udeležilo z najmočnejšo zasedbo v zadnjih nekaj letih (Leon Matoh 5d, Tamar Čefarin 5d, Dušan Jukič 4d), ki ji nedvomno ni manjkalo znanja in izkušenj, vprašljiva je bila morda le raven njene trenutne pripravljenosti.

Kot se je izkazalo na koncu, je bila dnevna forma, nemara pa tudi želja in kakovost, vendarle na strani prve ljubljanske ekipe, ki je bolj ali manj zanesljivo ugnala vse nasprotnike: Butala, Šuc in Galič so v skupno petnajstih igrah izgubili le dvakrat ter prepričljivo osvojili naslov. Kot so povedali pozneje, jim je bilo – nekoliko presenetljivo – še najteže proti navideznim »outsiderjem«, torej tretji ljubljanski ekipi, ki jo je vodil Andrej Kralj 3d, pridružila pa sta se mu še Borut Zaplotnik 1k in Srečo Čamernik 1k. Ta je v četrtem kolu z zagrizenim odporom presenetila poznejše zmagovalce, ki so le z velikimi napori (in tudi nekaj sreče) odnesli celo kožo in pomembni dve točki. Tretje ljubljansko moštvo je sicer končalo kot četrto, po ogorčenem boju z izbranima ekipama Kranja (Mirko Rupel 4d, Rado Pintar 2d, Jure Jerkovič 1k) in Maribora (Miklavž Mastinšek 3d, Bojan Rojs 4d, Janez Janža 3d), ki sta si na koncu razdelili peto mesto.

 

7.april
2008

Evropski Pandanet pokal se začenja na Bledu

Le še nekaj dni je do tradicionalnega Memoriala Vladimirja Omejca, največjega mednarodnega tekmovanja na naših tleh. Odprto prvenstvo Slovenije bo tudi prvi turnir prestižnega evropskega tekmovanja Pandanet Go European Cup za novo sezono 2008-2009, ki poteka pod pokroviteljstvom spletnega go strežnika Pandanet. Jubilejna izdaja turnirja - letos bo že 20. po vrsti - bo od 18. do 20. aprila na Bledu, svoj nastop pa so že potrdili tudi nekateri najvidnejši evropski in seveda slovenski igralci; prijavljenih je več kot 70 tekmovalcev vseh kategorij iz osmih držav, od tega jih ima skoraj polovica mojstrski naslov. Letošnji turnir na Bledu bo torej eden največjih in tudi najkakovostnejših go dogodkov v Sloveniji v zadnjem desetletju, ki bi ga bilo škoda zamuditi.

 

 

Go zveza Slovenije, Župančičeva 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334

 

© Go zveza Slovenije 2005-2017