21.april

Omejčev memorial: Li in Hwang skupaj na vrhu

Letošnji 21. memorial Vladimirja Omejca, ki je kot Odprto prvenstvo Slovenije odprl novo sezono prestižnega tekmovanja Pandanet Go European Cup, je bil izredno napet prav do samega konca: po šestih krogih tega turnirja, ki je bil kot ponavadi pripravljen v hotelu Astoria na Bledu, sta si po celi vrsti preobratov in tri dni trajajočih trdih bojih prvo mesto razdelila In-seong Hwang 7d (Koreja) in v Avstriji živeča Kitajka Ting Li 6d; tretje mesto je osvojil Pal Balogh 6d (Madžarska), sledili pa so mu njegov rojak Csaba Mero 6d ter predstavnika Češke Vladimir Danek 5d in Ondrej Šilt 6d, sicer zmagovalec lanskega ciklusa PGEC, ki se je pred dobrim tednom sklenil s turnirjem v Parizu. Točke za PGEC so sicer osvojili tudi štirje slovenski igralci.

Skupno se je tega tradicionalnega mednarodnega tekmovanja udeležilo 53 igralcev iz osmih držav; od tega jih je bilo več kot 20 nosilcev mojstrskega naslova, med njimi pa je bila tudi vrsta nekdanjih študentov za profesionalne igralce. Nič manj zanimiva in ostra pa ni bila borba za končne nagrade po posameznih kategorijah: na koncu je najboljši 3d postal Andrej Kralj (Slovenija), med igralci s kategorijo 2d se je najbolje odrezal Damir Galić (prav tako Slovenija), v razredu igralcev z močjo 1d in 1k je slavil Peter Marko 1d (Madžarska), med igralci s kategorijo 2k ali nižjo pa je slavil Vigor Grego iz Hrvaške. Omeniti velja tudi izvrsten nastop izkušenega veterana Boruta Zaplotnika 1k (Slovenija), ki si je s petimi zmagami prislužil posebno nagrado.

15.april

Evropski Pandanet pokal: uspešni tudi slovenski igralci

S tradicionalnim velikim finalnim turnirjem v Parizu, ki se ga je udeležilo kar 347 tekmovalcev, se je za sezono 2008/2009 sklenilo osrednje evropsko tekmovanje v goju Pandanet European Go Cup, v katerega je bilo tokrat vključenih kar 21 turnirjev - od Madrida ali Dublina pa vse do Göteborga ali Istanbula. V to prestižno serijo evropskih turnirjev je bil kot vedno vključen tudi slovenski, to je Memorial Vladimirja Omejca, ki ga Go zveza Slovenije vsako pomlad organizira na Bledu.

V skupni razvrstitvi letošnjega PGEC ciklusa je na koncu slavil Ondrej Šilt 6d iz Češke, ki je zbral kar 81 točk, kar mu je zadoščalo za udoben naskok pred zasledovalci. Na drugem in tretjem mestu sta mu sledila dva madžarska predstavnika, Pal Balogh 6d (44 točk) in Csaba Mero 6d (40 točk), za njima pa sta se uvrstila Zou Jin 6d (Nemčija) in v Franciji živeči kitajski profesionalec Fan Hui 7d.

Opazno vlogo so imeli v tej sezoni tudi slovenski igralci, saj je Gregor Butala 5d na koncu osvojil odlično šesto mesto v skupni razvrstitvi (z 28 točkami), predvsem po zaslugi zmag na turnirjih za Veliko nagrado Madžarske in v Cormonsu, 41. mesto v skupni razvrstitvi si je s sedmimi točkami razdelil Andrej Flajs 4d, 75. mesto si s še nekaj drugimi igralci delita Damir Galić 2d in pa Leon Matoh 5d, ki sta osvojila 4 točke, 92. mesto si s tremi točkami deli Andrej Kralj 3d, na 106. mesto v skupni razvrstitvi pa se je z dvema točkama iz Cormonsa uvrstil Jure Jerkovič 1k. V tem pogledu je bil to za naše predstavnike nedvomno najbolj uspešen evropski pokal v zadnjih letih.

10.januar

Novi elektronski naslovi zveze in društev

Z novim letom je Go zveza Slovenije v povezavi s posameznimi klubi vzpostavila enoten nabor naslovov elektronske pošte, namenjenih delovanju zveze in klubov, na domeni go-zveza.si. Dosedanji uradni e-mail slovenske go zveze (slovenia@eurogofed.org) bo sicer ostal v uporabi, vendar bo namenjen predvsem mednarodni komunikaciji, na primer dopisom v okviru Evropske go federacije (EGF) in Mednarodne go zveze (IGF).

Novi splošni naslov Go zveze Slovenije je info@go-zveza.si, ki je namenjen vsem vprašanjem, obvestilom in stikom z javnostjo. Naslov vodstva zveze je office@go-zveza.si, naslov skrbnika spletne strani zveze pa je webmaster@go-zveza.si. Poštni naslov registration@go-zveza.si je namenjen izključno prijavam na turnirje in njihovim potrditvam ali popravkom. Svoj poštni naslov ima tudi vsako od slovenskih go društev: Go društvo Kranj uporablja kranj@go-zveza.si, Go društvo Ljubljana ima naslov ljubljana@go-zveza.si, Go društvu Maribor je mogoče pisati na maribor@go-zveza.si, naslov Go društva Novo mesto pa je novo.mesto@go-zveza.si.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334