17.maj

Ekipno DP: prevlada Ljubljane se nadaljuje

Na 18. ekipnem državnem prvenstvu Slovenije, ki je bilo v kranjskem hotelu Creina, je prepričljivo zmagalo moštvo Go društva Ljubljane, ki so ga tokrat sestavljali Gregor Butala 5d, Goran Šiška 4d in Eduard Ekart 5d. Glede na to, da so ekipe iz ljubljanskega kluba v preteklih štirih letih nanizale prav toliko naslovov državnih ekipnih prvakov, je bil tak razplet do neke mere nemara pričakovan, sploh po tistem, ko je vselej neugodna ekipa novomeškega kluba tik pred zdajci odpovedala nastop na prvenstvu – in s tem reprezentanci glavnega mesta še nekoliko olajšala pot do njenega petega zaporednega zmagoslavja. Ljubljanska zasedba je nasprotnikom prepustila eno samo posamično zmago: prav v zadnji igri zadnjega kroga, ko je bil razplet prvenstva že znan, je moral v dvoboju z Go društvom Kranj na prvi deski Butala priznati premoč vodji kranjske ekipe Milanu Zakotniku 5d.

Kranjsko moštvo (ob Zakotniku sta bila v njem še Mirko Rupel 4d in Jure Jerkovič 1k) je na koncu osvojilo drugo mesto, povsem tesno za njimi (o končni razvrstitvi je tu odločalo število posamičnih zmag) pa je na tretjem mestu pristala izbrana vrsta Go društva Maribor (Janez Janža 3d, Miklavž Mastinšek 3d in Bojan Rojs 4d). Kot četrta ekipa – ki je ob novomeški odpovedi zagotovila parno število nastopajočih moštev – naj bi nastopilo drugo moštvo kranjskega društva, toda ob še nekaj odpovedih sta na koncu v njej igrala Damir Galić 2d (GD Ljubljana) in Miro Mrak 3d (Kranj), ki zaradi odsotnosti še tretjega člana te „mešane“ ekipe nista imela možnosti za vidnejši rezultat; si je pa zato Galić z dobrimi igrami na nedavnem blejskem turnirju in nato še uspešnim nastopom na ekipnem prvenstvu priboril promocijo v naslov 3d – kar je vsekakor že samo po sebi lep dosežek.

21.april

Omejčev memorial: Li in Hwang skupaj na vrhu

Letošnji 21. memorial Vladimirja Omejca, ki je kot Odprto prvenstvo Slovenije odprl novo sezono prestižnega tekmovanja Pandanet Go European Cup, je bil izredno napet prav do samega konca: po šestih krogih tega turnirja, ki je bil kot ponavadi pripravljen v hotelu Astoria na Bledu, sta si po celi vrsti preobratov in tri dni trajajočih trdih bojih prvo mesto razdelila In-seong Hwang 7d (Koreja) in v Avstriji živeča Kitajka Ting Li 6d; tretje mesto je osvojil Pal Balogh 6d (Madžarska), sledili pa so mu njegov rojak Csaba Mero 6d ter predstavnika Češke Vladimir Danek 5d in Ondrej Šilt 6d, sicer zmagovalec lanskega ciklusa PGEC, ki se je pred dobrim tednom sklenil s turnirjem v Parizu. Točke za PGEC so sicer osvojili tudi štirje slovenski igralci.

Skupno se je tega tradicionalnega mednarodnega tekmovanja udeležilo 53 igralcev iz osmih držav; od tega jih je bilo več kot 20 nosilcev mojstrskega naslova, med njimi pa je bila tudi vrsta nekdanjih študentov za profesionalne igralce. Nič manj zanimiva in ostra pa ni bila borba za končne nagrade po posameznih kategorijah: na koncu je najboljši 3d postal Andrej Kralj (Slovenija), med igralci s kategorijo 2d se je najbolje odrezal Damir Galić (prav tako Slovenija), v razredu igralcev z močjo 1d in 1k je slavil Peter Marko 1d (Madžarska), med igralci s kategorijo 2k ali nižjo pa je slavil Vigor Grego iz Hrvaške. Omeniti velja tudi izvrsten nastop izkušenega veterana Boruta Zaplotnika 1k (Slovenija), ki si je s petimi zmagami prislužil posebno nagrado.

15.april

Evropski Pandanet pokal: uspešni tudi slovenski igralci

S tradicionalnim velikim finalnim turnirjem v Parizu, ki se ga je udeležilo kar 347 tekmovalcev, se je za sezono 2008/2009 sklenilo osrednje evropsko tekmovanje v goju Pandanet European Go Cup, v katerega je bilo tokrat vključenih kar 21 turnirjev - od Madrida ali Dublina pa vse do Göteborga ali Istanbula. V to prestižno serijo evropskih turnirjev je bil kot vedno vključen tudi slovenski, to je Memorial Vladimirja Omejca, ki ga Go zveza Slovenije vsako pomlad organizira na Bledu.

V skupni razvrstitvi letošnjega PGEC ciklusa je na koncu slavil Ondrej Šilt 6d iz Češke, ki je zbral kar 81 točk, kar mu je zadoščalo za udoben naskok pred zasledovalci. Na drugem in tretjem mestu sta mu sledila dva madžarska predstavnika, Pal Balogh 6d (44 točk) in Csaba Mero 6d (40 točk), za njima pa sta se uvrstila Zou Jin 6d (Nemčija) in v Franciji živeči kitajski profesionalec Fan Hui 7d.

Opazno vlogo so imeli v tej sezoni tudi slovenski igralci, saj je Gregor Butala 5d na koncu osvojil odlično šesto mesto v skupni razvrstitvi (z 28 točkami), predvsem po zaslugi zmag na turnirjih za Veliko nagrado Madžarske in v Cormonsu, 41. mesto v skupni razvrstitvi si je s sedmimi točkami razdelil Andrej Flajs 4d, 75. mesto si s še nekaj drugimi igralci delita Damir Galić 2d in pa Leon Matoh 5d, ki sta osvojila 4 točke, 92. mesto si s tremi točkami deli Andrej Kralj 3d, na 106. mesto v skupni razvrstitvi pa se je z dvema točkama iz Cormonsa uvrstil Jure Jerkovič 1k. V tem pogledu je bil to za naše predstavnike nedvomno najbolj uspešen evropski pokal v zadnjih letih.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334