29.november

Butala drugič do naslova prvaka

Na 19. državnem prvenstvu Slovenije, ki je v okviru drugega slovenskega go kongresa potekalo med 20. in 22. novembrom v hotelu Barbara v Fiesi, je med 13 udeleženci s petimi točkami iz šestih krogov zmagal Gregor Butala 5d (Go društvo Ljubljana) in s tem drugič osvojil naslov državnega prvaka. Po napetih bojih in številnih nepričakovanih rezultatih ter preobratih (vključno z jigom v derbiju zadnjega kroga) je drugo mesto zasedel Marjan Drobež 2d (prav tako član ljubljanskega društva), tretje mesto pa si je kljub slabemu začetku priboril Leon Matoh 5d (Go društvo Novo mesto). Sicer pa je letošnje prvenstvo zaznamovala tudi tekmovalna vrnitev Radovana Golje 3d, ki je kljub dolgoletni odsotnosti s turnirjev prikazal precej solidno igro.

Na spremljevalnem turnirju Tenuki, ki je potekal v soboto (igralo se je štiri kola, s prednostnimi kamni) je dokaj pričakovano slavil Damir Galič 3d, ki je bil vsaj po kategoriji precej močnejši od preostanka konkurence. Vendar pa je bil razplet kljub temu negotov vse do samega konca.

V okviru kongresa je bila, kot je to običaj, tudi redna letna skupščina Go zveze Slovenije, na kateri sta bila med drugim promovirana dva nova mojstra: shodan sta tako postala Luka Čamernik, član Go društva Ljubljana, ki sicer trenutno študira v Koreji, višjo kategorijo pa si je med drugim priboril z zelo dobrim nastopom na letošnjem evropskem prvenstvu, in Jure Jerkovič (Go društvo Kranj), ki je novi naziv več kot upravičil tudi z odličnimi igrami na državnem prvenstvu.

7.julij

V Mostecu znova slavil Butala

Deveti Poletni turnir Go društva Ljubljana, ki je 4. julija že po tradiciji potekal v rekreacijskem centru Mostec, je že tretje leto zapored osvojil Gregor Butala 5d. Razplet tekmovanja, ki se ga je udeležilo 17 igralcev iz Slovenije in tujine, je bil tudi tokrat napet in nejasen do samega konca: kakor se je izkazalo po zadnjem od petih kol, je zmagovalcu ob štirih zmagah za prednost pred drugouvrščenim – to je bil Timotej Šuc 3d, ki je prav tako dobil štiri igre – zadostovala ena sama točka več pri dodatnem kriteriju SOS. Na tretje mesto se je z zmago manj od njiju uvrstil Andrej Kralj 3d, sledil pa mu je najboljši kyu igralec turnirja, Miran Gorenec 1k, sicer – enako kot prva trojica – član ljubljanskega kluba.

Na turnirju je bilo sicer še nekaj zanimivih nastopov: Marjan Drobež 2d in Eduard Ekart 5d sta z delitvijo petega mesta pokazala, da veterani še niso za v staro šaro, Luka Čamernik je po vrnitvi s študija v Koreji uspešno nastopil z novo kategorijo 1k, po skoraj desetih letih pa se je k aktivni udeležbi na turnirjih vrnil tudi Zdravko Krvavica 1d, kateremu pa je dejstvo, da je šlo za tekmovanje s prednostjo, vsaj po rezultatu sodeč povzročalo kar nekaj težav.

17.maj

Ekipno DP: prevlada Ljubljane se nadaljuje

Na 18. ekipnem državnem prvenstvu Slovenije, ki je bilo v kranjskem hotelu Creina, je prepričljivo zmagalo moštvo Go društva Ljubljane, ki so ga tokrat sestavljali Gregor Butala 5d, Goran Šiška 4d in Eduard Ekart 5d. Glede na to, da so ekipe iz ljubljanskega kluba v preteklih štirih letih nanizale prav toliko naslovov državnih ekipnih prvakov, je bil tak razplet do neke mere nemara pričakovan, sploh po tistem, ko je vselej neugodna ekipa novomeškega kluba tik pred zdajci odpovedala nastop na prvenstvu – in s tem reprezentanci glavnega mesta še nekoliko olajšala pot do njenega petega zaporednega zmagoslavja. Ljubljanska zasedba je nasprotnikom prepustila eno samo posamično zmago: prav v zadnji igri zadnjega kroga, ko je bil razplet prvenstva že znan, je moral v dvoboju z Go društvom Kranj na prvi deski Butala priznati premoč vodji kranjske ekipe Milanu Zakotniku 5d.

Kranjsko moštvo (ob Zakotniku sta bila v njem še Mirko Rupel 4d in Jure Jerkovič 1k) je na koncu osvojilo drugo mesto, povsem tesno za njimi (o končni razvrstitvi je tu odločalo število posamičnih zmag) pa je na tretjem mestu pristala izbrana vrsta Go društva Maribor (Janez Janža 3d, Miklavž Mastinšek 3d in Bojan Rojs 4d). Kot četrta ekipa – ki je ob novomeški odpovedi zagotovila parno število nastopajočih moštev – naj bi nastopilo drugo moštvo kranjskega društva, toda ob še nekaj odpovedih sta na koncu v njej igrala Damir Galić 2d (GD Ljubljana) in Miro Mrak 3d (Kranj), ki zaradi odsotnosti še tretjega člana te „mešane“ ekipe nista imela možnosti za vidnejši rezultat; si je pa zato Galić z dobrimi igrami na nedavnem blejskem turnirju in nato še uspešnim nastopom na ekipnem prvenstvu priboril promocijo v naslov 3d – kar je vsekakor že samo po sebi lep dosežek.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334