27.april

Ondrej Šilt z zmago v novo sezono

Odprto prvenstvo Slovenije na Bledu, sicer že 22. memorial Vladimirja Omejca, ki je že po tradiciji začelo novi ciklus osrednjega evropskega tekmovanja Pandanet Go European Cup, je znova minilo v znamenju več znanih imen evropskega goja, zanimivih bojev in nekaterih presenetljivih zasukov; kljub temu pa končni vrstni red ni prinesel večjih presenečenj, saj so si prva tri mesta na turnirju razdelili favoriti. Najvišje uvrščena v skupnem seštevku minule sezone evropskega pokala sta bila najboljša tudi na začetku nove: Ondrej Šilt 6d (Češka) je med 41 udeleženci ostal nepremagan prav do konca vseh šestih krogov tekmovanja, Pal Balogh 6d (Madžarska) pa je bil z enim porazom drugi. Tretjeuvrščeni Vladimir Danek 5d (Češka) je odnesel štiri zmage, s tremi zmagami pa mu je na četrtem mestu sledil najboljši slovenski igralec, Leon Matoh 5d. Točke Pandanet pokala so si priborili še Martin Kužela (Češka), Gregor Butala, Damir Galić (oba Slovenija) in Peter Marko (Madžarska).

Omeniti velja vsaj še to, da je Luka Dobrota Čamernik, najmlajši slovenski mojster, več kot potrdil svoj jeseni pridobljeni shodan naziv, saj se je s petimi zmagami uvrstil na 10. mesto, medtem ko je Klara Zaloudkova 2d (Češka) povsem pričakovano postala najboljša igralka turnirja. Čestitati je treba tudi številnim mlajšim igralcem in začetnikom, ki so se predstavili v zelo dobri luči. V celoti gledano je torej turnir tudi tokrat izvrstno uspel, kljub nekaterim odpovedim v zadnjem trenutku, ki so bile posledica oteženih razmer v mednarodnem prometu.

29.november

Butala drugič do naslova prvaka

Na 19. državnem prvenstvu Slovenije, ki je v okviru drugega slovenskega go kongresa potekalo med 20. in 22. novembrom v hotelu Barbara v Fiesi, je med 13 udeleženci s petimi točkami iz šestih krogov zmagal Gregor Butala 5d (Go društvo Ljubljana) in s tem drugič osvojil naslov državnega prvaka. Po napetih bojih in številnih nepričakovanih rezultatih ter preobratih (vključno z jigom v derbiju zadnjega kroga) je drugo mesto zasedel Marjan Drobež 2d (prav tako član ljubljanskega društva), tretje mesto pa si je kljub slabemu začetku priboril Leon Matoh 5d (Go društvo Novo mesto). Sicer pa je letošnje prvenstvo zaznamovala tudi tekmovalna vrnitev Radovana Golje 3d, ki je kljub dolgoletni odsotnosti s turnirjev prikazal precej solidno igro.

Na spremljevalnem turnirju Tenuki, ki je potekal v soboto (igralo se je štiri kola, s prednostnimi kamni) je dokaj pričakovano slavil Damir Galič 3d, ki je bil vsaj po kategoriji precej močnejši od preostanka konkurence. Vendar pa je bil razplet kljub temu negotov vse do samega konca.

V okviru kongresa je bila, kot je to običaj, tudi redna letna skupščina Go zveze Slovenije, na kateri sta bila med drugim promovirana dva nova mojstra: shodan sta tako postala Luka Čamernik, član Go društva Ljubljana, ki sicer trenutno študira v Koreji, višjo kategorijo pa si je med drugim priboril z zelo dobrim nastopom na letošnjem evropskem prvenstvu, in Jure Jerkovič (Go društvo Kranj), ki je novi naziv več kot upravičil tudi z odličnimi igrami na državnem prvenstvu.

7.julij

V Mostecu znova slavil Butala

Deveti Poletni turnir Go društva Ljubljana, ki je 4. julija že po tradiciji potekal v rekreacijskem centru Mostec, je že tretje leto zapored osvojil Gregor Butala 5d. Razplet tekmovanja, ki se ga je udeležilo 17 igralcev iz Slovenije in tujine, je bil tudi tokrat napet in nejasen do samega konca: kakor se je izkazalo po zadnjem od petih kol, je zmagovalcu ob štirih zmagah za prednost pred drugouvrščenim – to je bil Timotej Šuc 3d, ki je prav tako dobil štiri igre – zadostovala ena sama točka več pri dodatnem kriteriju SOS. Na tretje mesto se je z zmago manj od njiju uvrstil Andrej Kralj 3d, sledil pa mu je najboljši kyu igralec turnirja, Miran Gorenec 1k, sicer – enako kot prva trojica – član ljubljanskega kluba.

Na turnirju je bilo sicer še nekaj zanimivih nastopov: Marjan Drobež 2d in Eduard Ekart 5d sta z delitvijo petega mesta pokazala, da veterani še niso za v staro šaro, Luka Čamernik je po vrnitvi s študija v Koreji uspešno nastopil z novo kategorijo 1k, po skoraj desetih letih pa se je k aktivni udeležbi na turnirjih vrnil tudi Zdravko Krvavica 1d, kateremu pa je dejstvo, da je šlo za tekmovanje s prednostjo, vsaj po rezultatu sodeč povzročalo kar nekaj težav.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334