8.november

Matoh in Zakotnik v ospredju kongresa

V nedeljo se je v Fiesi končal 3. Slovenski go kongres, ki je letos povsem upravičil status osrednjega vsakoletnega go dogodka pri nas: državno prvenstvo za posameznike in vzporedni odprti turnir Tenuki sta z razmeroma množično udeležbo poskrbela za vrsto razburljivih dvobojev, letna skupščina Go zveze Slovenije je ponudila nekaj zanimivih in celo vročih debat, manjkalo pa ni seveda niti sproščenega in prijateljskega druženja za go desko izven tekmovalnih okvirov.

Na državnem prvenstvu je svoj enajsti naslov osvojil Leon Matoh 5d (Novo mesto) in se tako po letu 2007 znova zavihtel na slovenski go prestol. Kot se je izkazalo, je zmagovalca – vsaj do neke mere – odločil že derbi prvega kroga, ko je nasproti Matoha sedel branilec naslova Gregor Butala 5d (Ljubljana), ki je po uvodnem porazu v nadaljevanju turnirja stopnjeval igro in si na koncu priboril drugo mesto; nasprotno si je Matoh zmago zagotovil že v soboto zvečer, ko je imel kot edini še neporaženi izmed dvanajstih udeležencev pred zadnjih krogom že nedosegljivo prednost pred zasledovalci. Tretje mesto je s še enim prepričljivim nastopom (štiri zmage iz šestih krogov) osvojil Timotej Šuc 3d (Ljubljana), četrto mesto pa sta si z enakim številom točk kot Šuc, vendar nekoliko slabšim SOS izkupičkom razdelila Luka Čamernik 2d (Ljubljana) in Janez Janža 3d (Maribor).

Vzporednega odprtega handicap turnirja Tenuki se je letos udeležilo največje število tekmovalcev doslej, kar 22; prisotni so bili priča številnim zanimivim borbam med igralci zelo različnih kategorij, od najvišjih mojstrov do skorajda začetnikov. Po tistem, ko se je po petih krogih polegel prah bitke, je na vrhu obstal Milan Zakotnik 5d (Kranj), sledil mu je gost iz Italije Davide Bertok 10k (Trst), na tretjem mestu pa je pristal Marijan Adam 5k. Pohvale si za srčne borbe sicer zaslužijo prav vsi nastopajoči, ki so se, kot je bilo mogoče presoditi, ob osvajanju novih veščin goja tudi izvrstno zabavali.

10.maj

Ekipno prvenstvo: Ljubljana šestič zapored

Na 19. ekipnem državnem prvenstvu je zasedba Go društva Ljubljana dokazala, da lahko naslov najboljšega med slovenskimi klubi osvoji tudi ob odsotnosti svojih najmočnejših igralcev (na primer aktualnega državnega prvaka Gregorja Butale ali nekdanjega prvaka Gorana Šiške), saj je moštvo – ki so ga sestavljali Andrej Kralj 3d, Eduard Ekart 5d in Timotej Šuc 3d – po zaslugi skupnega števila zmag v tesnem razpletu prehitelo močno vrsto Go društva Novo mesto, za katerega so zaigrali Leon Matoh 5d, Tamar Čefarin 5d in Dušan Jukič 4d.

Nemara bi lahko rekli tudi, da je za šesti zaporedni ekipni naslov ljubljanskega kluba v veliki meri zaslužna druga ljubljanska ekipa, saj je perspektivni Luka Čamernik 1d (poleg njega sta v moštvu Ljubljana II zaigrala še Marjan Drobež 2d in Miran Gorenec 1k) v napetem dvoboju premagal Novomeščana Čefarina; če mu ta podvig ne bi uspel, bi imela namreč prva ljubljanska ekipa enako število točk kot ekipa Novega mesta, končni vrstni red pa bi se po zaslugi na prvi deski nepremaganega Matoha spremenil v prid slednji.

10.maj

Teden mladih: Đenadić v vrhunski formi

Na tradicionalnem turnirju ob Tednu mladih, namenjenem kyu igralcem, ki je potekal sočasno z ekipnim državnim prvenstvom, je Nenad Đenadić 6k (GK Kranj) – podobno kot nekaj tednov prej na Bledu – pokazal, da je v izvrstni formi, saj je v štirih kolih kot edini dosegel prav toliko zmag. Na naslednja štiri mesta so se razvrstili igralci s po tremi točkami, med njimi tudi gosta iz tujine, Anna Marconi 12k in Davide Bertok 9k. Dodatni kriterij SOS je drugo mesto prinesel Katji Berčič 5k (GD Ljubljana), tretje pa Andreju Koncilji 10k (GD Ljubljana).

Za kar nekaj tekmovalcev je bil to sploh prvi turnir v karieri; prehod z miške na desko je še posebej dobro uspel Luku Jukiču 5k (GD Novo mesto), ki se je uvrstil na šesto mesto takoj za vodilno skupino udeležencev.

Go zveza Slovenije, Župančičevo 7, 4000 Kranj, davčna številka: 52192334